Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Vymenovali nových protektorov Európskej akadémie vied a umení

Vladimir Putin Foto: TASR/AP Photo

Akadémia titul protektora udeľuje politikom, ktorí podporujú európsku integráciu a spoluprácu.

Salzburg 3. marca (TASR) - Novými protektormi Európskej akadémie vied a umení (EASA) sa stala trojica hláv štátov - slovinský prezident Borut Pahor, chorvátsky prezident Ivo Josipovič a ruský prezident Vladimir Putin. Slávnostná ceremónia sa konala v sobotu v rakúskom Salzburgu. Informovala o tom agentúra STA.

Pahor vo svojom prejave poďakoval prezidentovi akadémie Felixovi Ungerovi a akademickému senátu. Pripomenul, že čestnú funkciu prijal s veľkým potešením, rešpektom a zodpovednosťou. Sľúbil, že akadémiu bude ochraňovať tak, ako to len pôjde, pričom ocenil jej snahy o medzinárodné propagovanie vzdelávania, spolupráce a tolerancie.

Popri slávnostnej udalosti sa má Pahor dnes oficiálne stretnúť aj so svojím chorvátskym náprotivkom Ivom Josipovičom. Bude to ich prvé stretnutie od decembra minulého roka, keď sa Pahor ujal prezidentského úradu. Rokovania budú zamerané najmä na ratifikáciu prístupovej zmluvy Chorvátska do EÚ.

Akadémia titul protektora udeľuje politikom, ktorí podporujú európsku integráciu a spoluprácu. Doteraz titulom poctili prezidentov Nemecka, Rakúska, Talianska, Švajčiarska, Grécka a Maďarska. V roku 2006 sa tejto pocty dostalo aj slovenskému prezidentovu Ivanovi Gašparovičovi.