Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Pri proteste na Filipínach sa zranilo 16 demonštrantov a 3 policajti

Protestujúci zapálili počas demonštrácie na Filipínach sochu prezidenta, 27. júla 2015 Foto: TASR/AP

Asi jedna štvrtina z celkovej 100-miliónovej populácie Filipín sa dlhodobo trápi s chudobou.

Manila 27. júla (TASR) - Traja policajti a najmenej 16 protestujúcich utrpelo dnes v najľudnatejšom filipínskom meste Quezon City zranenia pri potýčke ľavicových demonštrantov s poriadkovou políciou. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyjadrenia polície a miestnych príslušníkov Červeného kríža.

Demonštranti sa počas silného lejaku snažili preraziť barikády a dostať sa bližšie k Snemovni reprezentantov na predmestí Quezon City. Tam má totiž v priebehu dnešného dňa s prejavom vystúpiť filipínsky prezident Benigno Aquino.

Polícia uviedla, že niektorí z približne 4000 protestujúcich sa pokúšali odtlačiť nákladné kontajnery - súčasť policajných barikád. Aktivisti na policajtov hádzali kamene a tiež fľaše, načo im tá odpovedala použitím vodného dela.

Prezident Aquino, ktorému sa v júni budúceho roka skončí funkčné obdobie, by mal dnes v Snemovni vystúpiť so správou zaoberajúcou sa pokrokom v boji proti korupcii a tiež chudobe v krajine - teda kľúčovými témami jeho predvolebnej kampane, ktorá mu v roku 2010 priniesla drvivé víťazstvo.

Napriek týmto sľubom problémy na Filipínach pretrvávajú a približne jedna štvrtina z celkovej 100-miliónovej populácie sa tu dlhodobo borí s chudobou, píše agentúra AP.