Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Pri proteste za odvoz odpadu sa v Libanone zranili demonštranti

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Kríza ohľadne odvozu odpadkov vypukla v Bejrúte ešte 17. júla.

Bejrút 9. októbra (TASR) - Najmenej 26 demonštrantov zadržali vo štvrtok večer v libanonskej metropole Bejrút a desiatky ďalších utrpeli zranenia po tom, ako sa príslušníci bezpečnostných zložiek pokúsili protestnú akciu rozohnať použitím vodného dela i slzotvorného plynu. Informovala o tom agentúra DPA.

Zúčastnení na demonštrácii vyzývali vládu, aby vyriešila už tri mesiace trvajúci problém s odvozom odpadkov z Bejrútu a okolia. Dobrovoľníci z miestneho Červeného kríža uviedli, že približne 40 protestujúcich bolo ošetrených buď priamo na mieste, alebo po prevoze do nemocnice. Väčšinou mali problémy s dýchaním.

Príslušníci bezpečnostných síl uviedli, že pri zásahoch sa zranilo aj niekoľko osôb z ich radov, keďže demonštranti na nich hádzali kamene.

Demonštranti pochodovali do centra libanonskej metropoly Bejrút, kde sa nachádza sídlo parlamentu, a kričali heslá ako "Odstráňte odpadky, ktoré sa hromadia pred našimi domami!"

Kríza ohľadne odvozu odpadkov vypukla v Bejrúte 17. júla po tom, ako úrady uzavreli hlavnú skládku odpadu, ktorá sa nachádza v horskom mestečku Náama, ležiacom juhovýchodne od metropoly. Následne vypukli v hlavnom meste protesty, ktoré sa neskôr rozšírili aj do iných častí krajiny.

Prevažne bejrútski aktivisti - organizátori internetovej kampane nazvanej príznačne "Smrdíte!" (youstink.org) - zmobilizovali v priebehu uplynulého mesiaca v Libanone celý rad protestov, pričom vládu obvinili z korupcie, rivality i nekompetentnosti pri riešení tohto problému.

Situáciu z odvozom odpadu komplikuje aj to, že politický systém tejto v krajine je de facto nefunkčný: Libanon od vlaňajška nemá prezidenta, pretože parlament ho doteraz nebol schopný zvoliť.