Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Traktory z Prahy odišli, časť ľudí demonštrovala proti vláde

Na snímke polícia dozerá na protest českých poľnohospodárov pred ministerstvom pôdohodpodárstva v Prahe v pondelok 19. februára 2024. Foto: TASR - Barbora Vizváryová

Koordinátor protestu pre okolie miest Ústí nad Labem a Litoměřice Miloš Malý vo vysielaní stanice ČT24 vyhlásil, že im protest "ukradli".

Praha 19. februára (TASR) - Poľnohospodári so svojou technikou podľa českej polície odišli z hlavného mesta, premávka po pražskej magistrále je opäť plynulá. Časť ľudí zamierila na Malostranské námestie, kde sa situácia vyostrila a museli tam zasahovať aj ťažkoodenci. Niektorí poľnohospodári hovoria o ukradnutom proteste. Od pokračujúcej demonštrácie namierenej proti vláde sa dištancovali a z Prahy odišli, informuje spravodajkyňa TASR.

Polícia o postupnom uvoľňovaní magistrály informovala krátko popoludní, hoci organizátori avizovali, že na mieste zotrvajú do 15.00 hod a následne budú do utorka protestovať pred Úradom vlády a do štvrtka na Malostranskom námestí. Časť farmárov však podľa niektorých médií odišla z Prahy nahnevaná.

Koordinátor protestu pre okolie miest Ústí nad Labem a Litoměřice Miloš Malý vo vysielaní stanice ČT24 vyhlásil, že im protest "ukradli". Farmári podľa neho chceli len pokojne poukázať na ťažkosti v ich sektore a nie kričať protivládne heslá, ako to časť demonštrantov robila. Po tom, ako ministrovi pôdohospodárstva odovzdali svoje požiadavky, preto z hlavného mesta odišli.

Hlučnejšia časť demonštrujúcich, ktorá prišla prevažne osobnými autami, potom zamierila na Malostranské námestie. Tam sa niektorí dostali do konfliktu s ich odporcami, ktorí niesli vlajky EÚ a Ukrajiny. Podľa servera Novinky.cz na nich demonštranti pokrikovali heslá ako "Zdochnite!", "Do plynu," či "Hoďte ich pod električku!". Obe skupiny od seba museli oddeliť ťažkoodenci, nikto sa pri tom nezranil.

Český minister pôdohospodárstva útoky odsúdil. "Podobné výroky sú neakceptovateľné a jednoznačne ich odsudzujem!! Bohužiaľ tým v očiach verejnosti časť demonštrantov poškodzuje samotných poľnohospodárov," napísal na sociálnej sieti X. "Chápem, že väčšia časť ich popoludní odišla a od ďalšieho priebehu protestov sa dištancovala. Toto nemá s poľnohospodárstvom nič spoločné," dodal šéf agrorezortu.

Primátor hlavného mesta Bohuslav Svoboda sa ľuďom poďakoval za trpezlivosť. Vďaka tomu, že vypočuli výzvu mesta a necestovali doň v pondelok autom, podľa neho nenastali výraznejšie komplikácie v doprave. "Vďaka vám nekolabovala doprava a všeobecne bola v metropole premávka ako cez víkend," dodal magistrát s tým, že problémy sa vyskytli len v skorých ranných hodinách na niektorých príjazdoch do Prahy.