Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Ľudia protestovali proti britskej základni pre bezpilotné lietadlá

Letka britského kráľovského letectva (RAF) Red Arrows letí nad Buckinghamským palácom v Londýne. Archívne foto. Foto: TASR/AP

RAF donedávna podobnou základňou nedisponovala. Až do tohto týždňa boli britské bezpilotné lietadlá ovládané iba z americkej leteckej základne v štáte Nevada.

Londýn 27. apríla (TASR) - Protivojnoví demonštranti dnes protestovali pri základni Britského kráľovského letectva (RAF) Waddington na východe Anglicka, ktorá sa využíva na riadenie letov bezpilotných lietadiel nad Afganistanom.

Až do tohto týždňa boli britské bezpilotné lietadlá ovládané iba z americkej leteckej základne v štáte Nevada, pripomenula tlačová agentúra AP.

Britské ministerstvo obrany vo štvrtok 25. apríla oznámilo, že nová letecká jednotka na obsluhu bezpilotných lietadiel začala pracovať z východoanglickej základne RAF Waddington, nachádzajúcej sa pri rovnomennej dedine v grófstve Lincolnshire.

Ministerstvo dodalo, že bezpilotné stroje Reaper sa využívajú na "tajné a prieskumné misie", ale takisto sú vybavené raketami a bombami.

Odporcovia, ktorí dnes na protest pochodovali k základni, tvrdia, že bezpilotné lietadlá až príliš zľahčujú uskutočňovanie smrtiacich útokov z diaľky a mimo dohľadu verejnosti.

Ministerstvo obrany vysvetlilo, že obsluha bezpilotných lietadiel "prísne dodržiava rovnaké zákony pre ozbrojený konflikt a je viazaná rovnakými, jasne určenými pravidlami pre účasť v takomto konflikte", ako ostatní piloti RAF.