Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Počas protestov proti summitu G20 sa zranilo 476 policajtov

Na snímke nemeckí policajti kráčajú okolo horiacej barikády odporcov summitu krajín G20 v nemeckom Hamburgu v noci v piatok 7. júla 2017. Foto: TASR/AP

Zrážky medzi políciou a demonštrantmi pokračovali aj v noci nadnes, keď účastníci summitu už Hamburg opustili.

Hamburg 9. júla (TASR) - Počas násilných protestov proti summitu skupiny G20, ktorý sa 7. a 8. júla konal v Hamburgu, utrpelo k dnešnému poludniu zranenia 476 príslušníkov nemeckej polície. Informoval o tom dnes veliteľ zásahu Hartmut Dudde.

Proti násilníkom zasahovalo viac ako 20.000 príslušníkov polície z jednotlivých spolkových krajín, ako aj spolkovej polície (Bundepolizei) spadajúcej pod nemecké ministerstvo vnútra.

Od začiatku operácií zameraných proti násilným protestom, ktoré boli spustené 22. júna, zadržala polícia 186 osôb, ďalších 225 putovalo do väzby. V 37 prípadoch úrady požiadali o vydanie zatykača.

Počet zranených demonštrantov nie je známy.

Zrážky medzi políciou a demonštrantmi pokračovali aj v noci nadnes, keď účastníci summitu už Hamburg opustili. Bezpečnostné zložky opäť použili vodné delá proti násilníkom, ktorí boli vyzbrojení železnými tyčami a dlažobnými kockami.

Nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel pre nedeľník Bild am Sonntag vyhlásil, že "udalosti v Hamburgu poškodili dobrú povesť Nemecka vo svete". Gabriel navrhol, aby po ľuďoch zodpovedných za násilie pátral celoeurópsky vyšetrovací tím.