Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

PROTESTY NEUTÍCHAJÚ: Barcelona má za sebou štvrtú noc násilností

Demonštrant hádže drevo do horiacej barikády počas neutíchajúcich protestov v uliciach Barcelony proti odsúdeniu deviatich bývalých katalánskych lídrov v Barcelone. Foto: TASR/AP

Násilie vypuklo už v pondelok po tom, ako španielsky najvyšší súd vymeral dlhoročné tresty väzenia deviatim katalánskym separatistickým politikom.

Barcelona 18. októbra (TASR) - Už štvrtú noc za sebou došlo v Barcelone k násilným zrážkam medzi políciou a radikálnymi stúpencami nezávislosti Katalánska. Násilie vypuklo už v pondelok po tom, ako španielsky najvyšší súd vymeral dlhoročné tresty väzenia deviatim katalánskym separatistickým politikom. Informovala o tom agentúra AFP.

Podobne ako v predchádzajúcich dňoch, prerástol do výtržností aj pôvodne pokojný protest, ktorý sa konal v centre Barcelony vo štvrtok večer. Stovky prevažne mladých demonštrantov hádzali na policajtov zápalné fľaše, petardy a kamene a podpaľovali odpadkové koše a improvizované barikády vytvorené zo stoličiek a stolov pouličných reštaurácií. Polícia voči nim nasadila penové a gumové projektily.

Príslušníci poriadkových síl sa okrem toho pokúšali zabrániť aj bitkám medzi separatistickými demonštrantami a niekoľkými stovkami krajne pravicových stúpencov jednoty Španielska. Zrážkam oboch táborov sa im však celkom zabrániť nepodarilo.

Podľa správ miestnych médií boli aj po polnoci v barcelonských uliciach tisíce prívržencov katalánskej nezávislosti. Demonštrácie sa konali aj v mestách Girona a Lleida.

V piatok sa má v Katalánsku uskutočniť protestný generálny štrajk. V Barcelone sa má pri tejto príležitosti konať masové zhromaždenie, na ktoré majú prísť tisíce ľudí z celého Katalánska.

Španielsky najvyšší súd v pondelok vymeral deviatim bývalým katalánskym lídrom väzenské tresty v trvaní od deväť do 13 rokov väzenia. Boli usvedčení z protištátnej činnosti v súvislosti s organizovaním nezákonného referenda o nezávislosti Katalánska z októbra 2017 a s následným vyhlásením Katalánskej republiky.

Súčasný katalánsky premiér Quim Torra vo štvrtok pohrozil vyhlásením ďalšieho referenda o osamostatnení regiónu od Španielska. Katalánske úrady súčasnú vlnu odporu proti verdiktu španielskeho súdu podporujú, avšak vyzývajú demonštrantov, aby sa zdržali násilností.

Prívrženci nezávislosti Katalánska zablokovali cesty vedúce do Francúzska



Katalánski separatisti zablokovali v piatok dopravu na dvoch trasách spájajúcich Španielsko a Francúzsko. Blokáde predchádzala ďalšia - v poradí už štvrtá - noc pouličných protestov proti trestom väzenia pre deviatich lídrov separatistického hnutia.

Ako spresnila agentúra AFP, demonštranti prerušili dopravu na diaľnicu AP7 v lokalite La Jonquera neďaleko mesta Girona a na ceste N-II neďaleko hranice Španielska s Francúzskom.

AFP dodala, že ulice katalánskej metropoly Barcelona zažili už štvrtú noc protestov sprevádzaných násilnými zrážkami medzi políciou a radikálnymi stúpencami nezávislosti Katalánska. Násilie v Katalánsku vypuklo v pondelok po tom, ako španielsky najvyšší súd vymeral dlhoročné tresty väzenia deviatim katalánskym separatistickým politikom.

Stovky prevažne mladých demonštrantov hádzali na policajtov zápalné fľaše, petardy a kamene a podpaľovali odpadkové koše a improvizované barikády vytvorené zo stoličiek a stolov pouličných reštaurácií. Polícia voči nim nasadila penové a gumové projektily.

Príslušníci poriadkových síl sa okrem toho pokúšali zabrániť aj bitkám medzi separatistickými demonštrantami a niekoľkými stovkami krajne pravicových stúpencov jednoty Španielska. Zrážkam oboch táborov sa im však celkom zabrániť nepodarilo.

V piatok sa v Katalánsku uskutoční protestný generálny štrajk. V Barcelone sa má pri tejto príležitosti konať masové zhromaždenie, na ktoré majú prísť tisíce ľudí z celého Katalánska. Do Barcelony by v piatok mali doraziť aj účastníci pochodu za slobodu, ktorí sa na cestu vydali v stredu z piatich katalánskych miest.

Rozhodnutím španielskeho súdu v kauze katalánskych politikov sa kauza Katalánska a jeho boja za nezávislosť stala jednou z ústredných tém debát pred všeobecnými voľbami, ktoré sa v Španielsku uskutočnia 10. novembra. Za posledné štyri roky ide v poradí už o štvrté parlamentné voľby.