Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Protesty v Iráne majú už 20 obetí: Zahynulo aj dieťa

Protesty Iračanov. Foto: TASRAP

Demonštrácie vypukli v druhom najväčšom iránskom meste Mašhad. Rozšírili sa aj do ďalších miest vrátane Teheránu a celkovo pritiahli tisíce účastníkov.

Teherán 2. januára (TASR) - Najmenej 20 ľudí už bolo zabitých v priebehu vlny protivládnych protestov, ktorá v Iráne vypukla minulý štvrtok. Informovala o tom v utorok iránska štátna televízia.

Protesty si v noci na utorok vyžiadali ďalších deväť životov čím došlo podľa agentúry AP k zvýšeniu tragickej bilancie týchto šesť dní trvajúcich nepokojov.

Výtržníci sa opäť na niektorých miestach pokúsili obsadiť policajné stanice a vojenské základne. Šesť demonštrantov zahynulo pri útoku na policajnú stanicu v obci Káhdarídžán. Strety vypukli po tom, ako sa výtržníci chceli zmocniť zbraní zo stanice.

V meste Chomejníšahr v provincii Isfahán v strednom Iráne boli zabití 11-ročný chlapec a 20-ročný muž. Ďalšou obeťou v zmienenej provincii sa stal príslušník iránskych revolučných gárd v meste Nadžafábád.

Irán od štvrtka zažíva vlnu protestov proti ekonomickej politike vlády, na ktorých však zaznievajú i politické požiadavky. Demonštrácie vypukli v druhom najväčšom iránskom meste Mašhad; rozšírili sa aj do ďalších miest vrátane Teheránu a celkovo pritiahli tisíce účastníkov. Polícia už zadržala stovky osôb.

Nespokojenci sa zmobilizovali prostredníctvom sociálnych sietí po tom, ako v Iráne vzrástli ceny vajec, hydiny a ďalších základných potravín. S cieľom zabrániť ďalším protestom iránske úrady v nedeľu zablokovali aplikácie Telegram a Instagram.