Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Proti Babišovi a jeho hnutiu ANO demonštrovalo v Prahe asi 200 ľudí

Český minister financií a predseda hnutia ANO Andrej Babiš Foto: TASR/Michal Svítok

Babišovi odporcovia varovali pred jeho plazivým obmedzovaním slobody a koncentráciou moci údajne podobnou situácii v bývalom Československu pred prevzatím moci komunistami vo februári 1948.


Praha 25. februára (TASR) - Okolo 200 ľudí sa dnes podvečer zhromaždilo na Václavskom námestí v Prahe, aby dalo verejne najavo svoju nespokojnosť s pôsobením ministra financií ČR, podnikateľa slovenského pôvodu Andreja Babiša a jeho hnutia ANO.

Babišovi odporcovia varovali pred jeho plazivým obmedzovaním slobody a koncentráciou moci údajne podobnou situácii v bývalom Československu pred prevzatím moci komunistami vo februári 1948. Najavo dali aj nevôľu nad faktom, že vlastník koncernu Agrofert je v súčasnej českej vláde vicepremiérom a ministrom financií.

Informácie priniesli internetové servery Novinky.cz a iDNES.cz.

Na protestnej akcii pod názvom Oligarchom zvonia do hrobu nechýbali transparenty so sloganmi ako "Babiš-hrobár dedinských krčiem, zábav a plesov" či pripomínajúce naďalej kontroverzne vnímanú ministrovu minulosť.

Akcia bola jednou z viacerých, ktorými si dnes v Česku pripomenuli výročie udalostí z februára 1948. Na Václavskom námestí si obete komunistického režimu pripomenuli aj viacerí politici, napríklad Miroslav Kalousek, Karel Schwarzenberg a Daniel Korte z TOP 09 či Miroslava Němcová z ODS. Viacerí z nich však aj vystúpeniami podporili Babišových odporcov.