Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Proti hnutiu PEGIDA demonštrovalo vo Freiburgu okolo 20.000 ľudí

Protestujúci, archívne foto Foto: TASR/AP

Okolo 20.000 ľudí vyšlo dnes do ulíc nemeckého Freiburgu, aby demonštrovalo proti hnutiu Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (PEGIDA).

Freiburg 23. januára (TASR) - Okolo 20.000 ľudí vyšlo dnes do ulíc nemeckého Freiburgu, aby demonštrovalo proti hnutiu Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (PEGIDA). Stalo sa tak z iniciatívy istého 28-ročného muža, ktorého výzvu spred mesiaca prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí nasledovali tisícky občanov.

O prekvapujúco vysokej účasti informovala tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na policajné zdroje.

Protestný míting i pochod mestom proti rasizmu a xenofóbii, ktoré sa uskutočnili pod mottom "Priznať farbu", prebehli pokojne.

Ako uviedli miestne noviny Badische Zeitung, išlo o jednu z najväčších demonštrácií vo Freiburgu všetkých čias.

V spolkovej krajine Bádensko-Württembersko zatiaľ PEGIDA nezohráva väčšiu úlohu. Na pondelok síce ohlásila pochod do Villingenu-Schwenningenu, ktorý by mal byť však iba druhým podujatím protiislamsky orientovaného hnutia v tejto spolkovej krajine. Aj v tomto prípade sú však ohlásené už dve protidemonštrácie. Na prvej podobnej akcii v spomínanej spolkovej krajine sa pred dvoma týždňami zúčastnila podľa polície asi stovka stúpencov a odporcov hnutia.