Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Proti krajnej pravici vo Frankfurte protestovalo asi 20.000 ľudí

Ľudia sa zhromažďujú pred radnicou na zhromaždení "Frankfurt sa postaví za demokraciu" proti AfD a pravicovému extrémizmu v nemeckom Frankfurte nad Mohanom v pondelok 5. februára 2024. Foto: TASR/AP

Podľa agentúry DPA sa k výzve na demonštráciu pripojilo viac ako 130 organizácií vrátane odborových zväzov, náboženských skupín či politických strán.

Frankfurt 6. februára (TASR) - Proti krajne pravicovému extrémizmu a strane Alternatíva pre Nemecko (AfD) protestovali v pondelok vo Frankfurte nad Mohanom tisícky ľudí. Ide o súčasť niekoľko týždňov trvajúcej vlny demonštrácií proti extrémizmu v Nemecku, informuje agentúra DPA.

Podľa polície sa na zhromaždení vo Frankfurte zúčastnilo približne 18.000 ľudí. Organizátori toto číslo stanovili na viac ako 25.000. Podľa agentúry DPA sa k výzve na demonštráciu pripojilo viac ako 130 organizácií vrátane odborových zväzov, náboženských skupín či politických strán.

Počas uplynulého víkendu sa na protestoch proti pravicovému extrémizmu zúčastnilo takmer pól milióna ľudí. Len v Berlíne sa na sobotňajšej demonštrácii za demokraciu a toleranciu konanej pred sídlom Spolkového snemu zhromaždilo viac ako 150.000 ľudí. Organizátori informovali až o 300.000 účastníkoch.

Celoštátna vlna protestov proti krajne pravici trvá v Nemecku už viac ako tri týždne. Ich spúšťačom bolo zverejnenie informácií o novembrovom stretnutí radikálnych pravičiarov s politikmi z Alternatívy pre Nemecko (AfD), Kresťanskodemokratickej únie (CDU) a Únie hodnôt v Postupime.

Bývalý šéf pravicovo-extrémistického hnutia identitárov v Rakúsku Martin Sellner na tejto schôdzke hovoril o koncepte takzvanej reemigrácie, pod čím pravicoví extrémisti zvyčajne majú na mysli odsun veľkého množstva ľudí cudzieho pôvodu do svojej vlasti, a to aj nedobrovoľne.