Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Proti moldavskej vláde protestujú tisíce ľudí, zišli sa v Kišiňove

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dnešnému protestu predchádzali rozsiahle, takmer trojdňové demonštrácie.

Kišiňov 24. januára (TASR) - Vyše 15.000 ľudí sa dnes zhromaždilo v moldavskej metropole Kišiňov na protest proti novej vláde. Informovala o tom agentúra AP.

Demonštranti kričali v rumunčine a ruštine heslá ako "Chceme späť svoju krajinu!" či "Jednota, občania!", a žiadali aj o predčasné voľby. Zhromaždenie zorganizovali dve tamojšie proruské politické strany a tiež občianske združenie Dôstojnosť a spravodlivosť (DA).

Dnešnému protestu predchádzali rozsiahle, takmer trojdňové demonštrácie, ktoré v hlavnom meste vypukli po tom, ako moldavskí poslanci odhlasovali v stredu večer vznik novej vlády na čele s nominantom proeurópskej koalície Pavlom Filipom.

Nová vláda je totiž vnímaná len ako kompromisné riešenie, a viacerí demonštranti sa domnievajú, že sa nebude zaoberať bojom proti korupcii či vykonávaním potrebných reforiem. Iným sa zase nepáči jej poreurópske smerovanie a želali by si, aby si Moldavsko zachovalo skôr ruský vplyv. Protestmi sa však Moldavčania sťažujú aj na neustále sa zhoršujúcu životnú úroveň v krajine a vládu zároveň žiadajú o dôkladné prešetrenie rozsiahleho finančného škandálu.

Moldavsko sa totiž zmieta v politickej nestabilite odvtedy, ako na verejnosť prenikli správy o bankovom podvode, v rámci ktorého zmizlo pred voľbami v roku 2014 z troch moldavských bánk dohromady 1,5 miliardy dolárov. Stratená čiastka môže predstavovať až osminu moldavského HDP. Počas vlaňajšieho roka sa v Moldavsku vystriedalo niekoľko premiérov.