Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Proti reforme školstva demonštrovali v Ankare tisícky ľudí

Stalo sa tak z iniciatívy opozície iba niekoľko hodín pred začiatkom parlamentnej rozpravy o predmetnom návrhu. Reforma školstva by v Turecku mala priniesť predĺženie povinnej školskej dochádzky.

Ankara 27. marca (TASR) - Proti návrhu zákona o vzdelávaní, ktorého cieľom je podľa kritikov upevniť vplyv islamských škôl, demonštrovali dnes v uliciach tureckej metropoly Ankara tisícky ľudí.

Stalo sa tak z iniciatívy opozície iba niekoľko hodín pred začiatkom parlamentnej rozpravy o predmetnom návrhu.

Reforma školstva by v Turecku mala priniesť predĺženie povinnej školskej dochádzky zo súčasných ôsmich na 12 rokov. Súčasne by mala umožniť návštevu islamských vzdelávacích zariadení aj žiakom druhého stupňa základných škôl.

Predložený návrh prehodnocuje rozhodnutie armády z roku 1997, ktoré zakázalo náboženské školy v pokročilejšej fáze návštevy základných škôl a ich návšteva sa umožňovala iba stredoškolákom.

Ide o tak kontroverzne vnímaný materiál, že začiatkom marca pri jeho prerokúvaní na úrovni parlamentných výborov sa jeden z poslancov rozhodol pre 12-hodinovú obštrukciu, ktorá vyvrcholila potýčkami medzi zákonodarcami.