Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Proti rozhnevaným zamestnancom v Egypte zasiahla polícia slzným plynom

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Od zosadenia dlhoročného diktátora Husního Mubaraka pred 18 mesiacmi vstúpilo množstvo egyptských robotníkov do štrajku s cieľom vydobyť si lepšie pracovné podmienky a vyššie mzdy.

>Suez 17. júla (TASR) - Spor medzi zamestnancami a zamestnávateľom v meste Suez na severe Egypta prerástol dnes do násilného stretu s políciou, keď nespokojní pracovníci keramického závodu vtrhli do budovy vládneho úradu a zapálili tam nábytok. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na bezpečnostné zdroje a očitých svedkov.

Pracovníci súkromnej spoločnosti Ceramica Cleopatra sa zhromaždili pred komplexom vládnych budov v prístavnom meste s požiadavkou, aby úrady zasiahli a vyriešili ich spor. Polícia na rozohnanie rozhnevaného davu zasiahla slzotvorným plynom.

Od zosadenia dlhoročného diktátora Husního Mubaraka pred 18 mesiacmi vstúpilo množstvo egyptských robotníkov do štrajku s cieľom vydobyť si lepšie pracovné podmienky a vyššie mzdy. Prispela k tomu aj nová atmosféra slobody a zaručené právo na protest.

Zamestnanci tvrdia, že mali do práce nastúpiť po deviatich dňoch štrajku, no nečakali na nich autobusy, ktoré ich mali previezť do práce. Pracovníci to považovali za porušenie dohody.

Práve v Sueze došlo vlani k prvej vlne protestov proti Mubarakovej vláde, proti ktorým nesmierne tvrdo zasahovali bezpečnostné jednotky.