Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Proti stavaniu zábran na srbských hraniciach protestovali v Budapešti

aďarskí policajti hliadkujú na mieste, kde začali výstavbu dočasných zábran na maďarsko-srbských hraniciach pri juhomaďarskej obci Mórahalom, 179 km juhovýchodne od Budapešti 13. júla 2015. Plot má zabrániť masovému prílivu utečencov zo Srbska na územie Maďarska. Foto: TASR/AP

Vo výzve na účasť na demonštrácii organizátori upozornili na to, že maďarská vláda stavia nové a nové múry medzi rôzne vrstvy spoločnosti a napokon začala stavať aj skutočný.

Budapešť 14. júla (TASR) - Na podporu migrantov a proti stavaniu zábran na maďarsko-srbských hraniciach protestovalo dnes v Budapešti zhruba 150 ľudí, informoval spravodajský server Origo.hu.

Protestujúci sa zhromaždili pri Bazilike sv. Štefana a vydali sa na pochod k budove parlamentu. Tam vystúpili s prejavmi predstavitelia Maďarského helsinského výboru a občianskych organizácií Mesto patrí každému a Migszol.



Vo výzve na účasť na demonštrácii organizátori upozornili na to, že maďarská vláda stavia nové a nové múry medzi rôzne vrstvy spoločnosti a napokon po viacerých symbolických múroch začala stavať aj skutočný.

Pri juhomaďarskej obci Mórahalom na maďarsko-srbských hraniciach začali v pondelok stavať dočasné zábrany. Práce vykonávajú príslušníci hódmezövásárhelyskej jednotky maďarských ozbrojených síl.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó 17. júna oznámil, že vláda nariadila ministrovi vnútra Sándorovi Pintérovi, aby dal vybudovať štyri metre vysoký plot na fyzické uzatvorenie hraníc so Srbskom. Plot bude pred ilegálnymi migrantmi uzatvárať 175 kilometrov dlhý hraničný úsek.