Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Proti viedenskému plesu pravičiarov opäť demonštrovali tisíce ľudí

Demonštrácia proti Plesu akademikov v Hofburgu. Foto: TASR/AP

Ples akademikov je v Rakúsku kontroverznou záležitosťou, keďže vychádza z tradície nacionalistických študentských spolkov.

Viedeň 30. januára (TASR) - Centrum Viedne zaplnilo v piatok večer niekoľko tisíc demonštrantov, ktorí podobne ako v uplynulých rokoch prišli vyjadriť svoj odpor voči konaniu tzv. Plesu akademikov v Hofburgu. Protesty proti tomuto podujatiu, ktorého usporiadateľom je pravicovo-populistická Slobodná strana Rakúska (FPÖ), boli tentoraz prevažne pokojné, polícia však zatkla v uliciach tri osoby, informovala dnes rakúska verejnoprávna stanica ORF.

Demonštrácie sprevádzané prísnymi bezpečnostnými opatreniami podľa úradov prilákali približne 5000 ľudí, organizátori však uvádzajú najmenej osemtisícovú účasť. Polícia na viacerých miestach preverovala totožnosť demonštrantov, pričom v niektorých prípadoch došlo k ohadzovaniu policajtov vajcami a pivnými plechovkami. Podľa ORF zatiaľ nebolo známe, či v prípade zadržaných osôb ide o ľavicových alebo pravicových aktivistov.

V súvislosti s protestmi proti tohtoročnému plesu pravičiarov v Hofburgu neboli hlásené žiadne zranenia ani škody na majetku.

Ples akademikov je v Rakúsku kontroverznou záležitosťou, keďže vychádza z tradície nacionalistických študentských spolkov. FPÖ ho organizuje pod týmto novým názvom od roku 2013.