Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Protivládne demonštrácie v Bukurešti pokračovali už 27. večer po sebe

Ľudia počas protestu v Bukurešti svietili svojimi mobilmi vo farbách rumunskej národnej vlajky, 12. februára 2017. Foto: TASR/AP

Vlnu demonštrácií v Rumunsku vyvolalo v januári kontroverzné vládne nariadenie, ktoré by sťažilo stíhanie verejných činiteľov zneužívajúcich svoje postavenie.

Bukurešť 27. februára (TASR) - Tisíce odporcov rumunskej stredoľavicovej vlády sa dnes opäť zišli v centre Bukurešti, kde tak pokračovali vo svojich protestoch už 27. večer po sebe. Menšie demonštrácie s niekoľkými stovkami účastníkov hlásili aj zo sedmohradských miest Brašov, Sibiu a Temešvár.

Na bukureštskom Námestí víťazstva tentoraz demonštrovalo za odstúpenie kabinetu premiéra Sorina Grindeana približne 3000 ľudí, ktorí vytvorili pred budovou úradu vlády obrovskú vlajku EÚ pomocou nasvietených kusov papiera a látky. Vyjadrili tak podporu hodnotám európskeho bloku, ktorého je Rumunsko členom.

Tisíce protestujúcich svieti mobilmi na protest pred vládnou budovou v Bukurešti, 5.2.2017, Rumunsko.
Foto: TASR AP


Vlnu demonštrácií v Rumunsku vyvolalo v januári kontroverzné vládne nariadenie, ktoré by sťažilo stíhanie verejných činiteľov zneužívajúcich svoje postavenie. Premiér Grindeanu toto nariadenie medzičasom zrušil, protesty však napriek tomu pokračujú, pričom demonštranti obviňujú Grindeanovu vládu, že nedokáže zaručiť dodržiavanie európskych hodnôt.