Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Protivládne demonštrácie vo Venezuele si vyžiadali 12 obetí

Protivládni demonštranti pochodujú po diaľnici počas masovej demonštrácie v Caracase 19. apríla 2017. Foto: TASR/AP

Pouličné protesty proti vláde pokračovali v metropole Caracas a v rôznym mestách celý týždeň.

Caracas 21. apríla (TASR) - Násilné protivládne demonštrácie vo Venezuele si v noci nadnes vyžiadali životy 12 osôb. Informovalo o tom dnes ministerstvo pre verejné záležitosti s tým, že ďalších šesť ľudí utrpelo zranenia.

Pouličné protesty proti vláde pokračovali v metropole Caracas a v rôznym mestách celý týždeň. Zúčastnili sa ich tisíce ľudí. Pochody sprevádzali násilnosti a rabovanie.

Väčšina obetí zahynula v caracaskej štvrti El Valle, kde podľa zástupcov opozície dostalo 13 ľudí zásah elektrickým prúdom. Incident sa stal pri pokuse o lúpež v pekárni, ktorá bola chránená elektrickým plotom.

Masové protestné akcie trvajú vo Venezuele od začiatku apríla a vyvolali ich spory ohľadom právomocí opozíciou ovládaného parlamentu. Medzi požiadavkami opozičných predákov figuruje vypísanie predčasných volieb v krajine.

Prvé obete a zranených hlásili médiá už začiatkom týždňa.

Prezident Nicolás Maduro však v stredu 19. apríla obvinil opozíciu z podnecovania násilia.

Venezuela prechádza vážnou politickou a hospodárskou krízou. Maduro obviňuje oponentov zo sprisahania so zahraničím proti jeho socialistickej vláde. Opozícia, naopak, kritizuje autoritársky štýl jeho vládnutia.

Vzhľadom na nízke ceny ropy a dlhoročné zlé hospodárenie chýbajú vo Venezuele - krajine s najvyššou infláciou na svete - devízy na dovoz potravín, liekov i iných každodenných potrieb.