Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Protivládne demonštrácie vo Venezuele zabili už takmer 70 ľudí

Na snímke protestujúca mládež v Caracase, Venezuela, 27. mája 2017. Foto: TASR AP

Najnovšou obeťou je mladík, ktorý zahynul po tom, ako mu v rukách vybuchla podomácky vyrobená nálož. Opozícia tvrdí, že zomrel po zásahu kanistrom so slzotvorným plynom.

Caracas 8. júna (TASR) - Čoraz násilnejšie opozičné protesty proti venezuelskej vláde si vyžiadali ďalšiu obeť. Smrťou 17-ročného chlapca sa ich počet zvýšil na 68, napísala dnes agentúra DPA.

Tínedžer zomrel v stredu počas pouličných zrážok medzi opozičnými demonštrantami a vládnymi bezpečnostnými zložkami v obvode Chacao vo východnej časti Caracasu. Novinárov o tom informoval David Smolansky, starosta mestskej časti El Hatillo hlásiaci sa k opozícii.

Vláda v oficiálnom vyhlásení uvádza, že mladík zahynul po tom, ako mu v rukách vybuchla podomácky vyrobená nálož. Opozícia tvrdí, že zomrel po zásahu kanistrom so slzotvorným plynom.

Agentúra DPA uviedla, že iba v stredu pri protestoch a bitkách utrpelo zranenia 200 ľudí.

Venezuela sa zmieta v najhoršej hospodárskej kríze vo svojej datovanej histórii. Popri inflácii trpí obyvateľstvo nedostatkom základných potrieb ako potraviny a lieky.

Pouličné protesty sa v tejto latinskoamerickej krajine konajú už dva mesiace. Občania žiadajú odstúpenie vlády prezidenta Nicolása Madura a vypísane predčasných volieb. Vláda podľa nich okrem iného tvrdo porušuje ľudské práva.