Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Protivládne demonštrácie vo Venezuele si vyžiadali ďalšie dve obete

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Počet obetí protestov, ktoré vo Venezuele trvajú od začiatku apríla, tak stúpol na 72.

Caracas 16. júna (TASR) - Protivládne protesty vo Venezuele si v noci nadnes vyžiadal životy dvoch mladých ľudí vo veku 20 rokov. Počet obetí protestov, ktoré vo Venezuele trvajú od začiatku apríla, tak stúpol na 72. Píše o tom francúzsky týždenník L'Obs.

Smrť dvoch mladých mužov potvrdila aj generálna prokuratúra. Jeden z nich podľahol strelnému zraneniu, druhého zrazilo auto.

Venezuela v súčasnosti čelí najhoršej ekonomickej kríze vo svojich dejinách, hoci má najväčšie zásoby ropy na svete: zápasí s nedostatkom potravín a liekov a detská úmrtnosť sa tam v poslednom období zvýšila o 30 percent. Medzinárodný menový fond (MMF) očakáva, že inflácia vo Venezuele bude tento rok vyššia ako 1600 percent.

Opozícia obviňuje prezidenta Nicolása Madura z obmedzovania demokracie a žiada okamžité predčasné voľby, prepustenie politických väzňov i prijatie humanitárnej pomoci. Maduro tvrdí, že jeho politickí oponenti a nepriatelia sa snažia o prevrat za podpory USA.

Politickú krízu chce Maduro riešiť prepracovaním ústavy, ktorým poveril nový orgán - ústavodarné zhromaždenie ľudových zástupcov. Voľby členov tohto grémia sa budú konať 30. júla. Opozícia však s týmto riešením nesúhlasí a žiada predčasné prezidentské voľby.