Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Provládne sily rozširujú boje proti extrémistom na južnom pobreží

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Jemenskí predstavitelia informovali ešte v sobotu o začatí operácie s cieľom oslobodiť Zindžibár, hlavné mesto provincie Abjan.

Saná 24. apríla (TASR) - Stovky vojakov slúžiacich medzinárodne uznávanému prezidentovi Jemenu začali ďalšiu operáciu na pobreží Adenského zálivu, ktorej cieľom je vyhnať z tamojších miest bojovníkov extrémistických organizácii al-Káida a Islamský štát (IS).

Podľa nemenovaných predstaviteľov, ktorých citovala dnes agentúra AP, provládne sily podporuje náletmi koalícia na čele so Saudskou Arábiou. Tá sa doteraz v jemenskom konflikte zameriavala predovšetkým na šiitských povstalcov, ktorí tento mesiac pristúpili na prímerie a prijali pozvanie na nové kolo mierových rokovaní.

Zdroje AP uviedli, že lietadlá koalície zasiahli ciele v meste Mukalla, správnom centre provincie Hadramaut, známom ako bašta jemenskej odnože al-Káidy. Vojaci lojálni prezidentovi Abdovi Rabbuhovi Mansúrovi Hádímu bojujú proti al-Káide taktiež v meste Kaud na juhu provincie Abjan, kde podľa vyjadrenia provinčného guvernéra zabili 25 militantov.

Jemenskí predstavitelia informovali ešte v sobotu o začatí operácie s cieľom oslobodiť Zindžibár, hlavné mesto provincie Abjan, odkiaľ hlásili prudké boje a usmrtenie niekoľkých desiatok militantov al-Káidy.

Organizácia al-Káida na Arabskom polostrove už dávnejšie využila konflikt medzi vládou a povstalcami v Jemene na rozšírenie svojho vplyvu v tejto krajine, pričom prevzala kontrolu nad viacerými oblasťami.

V Kuvajte sa tento týždeň začali pod záštitou OSN rozhovory medzi zástupcami vlády a povstalcov, známych ako húsíovia, zamerané na ukončenie vojny v Jemene. Konflikt v najchudobnejšej krajine arabského sveta si za uplynulý rok vyžiadal 9000 životov.