Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Prvá extrémna slnečná búrka za vyše 20 rokov priniesla polárnu žiaru

Na snímke polárna žiara nad Vysokými Tatrami, 10. mája 2024. Foto: TASR - Michal Svitok

Kolísavé magnetické polia spojené s geomagnetickými búrkami vyvolávajú prúdy v dlhých vedeniach vrátane elektrických vedení, čo môže viesť k výpadkom elektrickej energie.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Washington 11. mája (TASR) - Najsilnejšia slnečná búrka za viac ako dve desaťročia zasiahla v piatok Zem, pričom na oblohe od austrálskej Tasmánie až po Britániu vyvolala veľkolepé svetelné predstavenia. Jav zároveň ohrozuje fungovanie družíc a energetických sietí, keďže bude pretrvávať až do víkendu. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Prvý z niekoľkých výronov koronálnej hmoty (CME) - expulzií plazmy a magnetických polí zo Slnka - prišiel krátko po 18.00 h SELČ, uviedlo Centrum pre predpovede vesmírneho počasia Národného úradu pre oceány a atmosféru (NOAA) so sídlom vo Washingtone.

Jav bol neskôr aktualizovaný na "extrémnu" geomagnetickú búrku - prvú od takzvanej "halloweenskej búrky" v októbri 2003, ktorá spôsobila výpadky elektriny vo Švédsku a poškodila energetickú infraštruktúru v Juhoafrickej republike. Očakáva sa, že v nasledujúcich dňoch budú planétu sužovať ďalšie CME.

Úrady upozornili prevádzkovateľov družíc, letecké spoločnosti a energetickú sieť, aby prijali preventívne opatrenia pre prípadné poruchy spôsobené zmenami magnetického poľa Zeme.

Na rozdiel od slnečných erupcií, ktoré sa pohybujú rýchlosťou svetla a na Zem dorazia približne za osem minút, CME sa pohybujú miernejším tempom, pričom úrady odhadujú súčasný priemer na 800 kilometrov za sekundu.

Pochádzajú z obrovskej skupiny slnečných škvŕn, ktorá je 17-krát väčšia ako naša planéta. Slnko sa blíži k vrcholu svojho 11-ročného cyklu, ktorý prináša zvýšenú aktivitu.

Mathew Owens, profesor vesmírnej fyziky na univerzite v Readingu, pre AFP uviedol, že účinky búrky sa prejavia najmä v severných a južných zemepisných šírkach planéty, ale ich rozsah bude závisieť od konečnej sily búrky.

Kolísavé magnetické polia spojené s geomagnetickými búrkami vyvolávajú prúdy v dlhých vedeniach vrátane elektrických vedení, čo môže viesť k výpadkom elektrickej energie. Elektrizovať sa môžu aj dlhé potrubia, čo môže viesť k technickým problémom.

Najsilnejšia geomagnetická búrka v histórii, známa ako Carringtonova udalosť, sa vyskytla v septembri 1859 a bola pomenovaná po britskom astronómovi Richardovi Carringtonovi. Nadmerné prúdy na telegrafných vedeniach vtedy spôsobili technikom úrazy elektrickým prúdom a zapálili niekoľko telegrafných prístrojov.