Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Prví ukrajinskí piloti odcestovali na výcvik pre stíhačky F-16

Na archívnej snímke stíhačka F-16. Foto: FOTO TASR - Jaroslav Novák

Dovedna by výcvik na stíhačky typu F-16 malo absolvovať niekoľko desiatok Ukrajincov, školiť sa bude i technický personál.

Kyjev 17. júla (TASR) - Prvá skupina ukrajinských pilotov vycestovala do zahraničia, aby absolvovala výcvik na stíhačky typu F-16, potvrdil v pondelok hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnat. TASR informuje podľa agentúry DPA.

"Je to prvá vlna, ktorá cestuje na výcvik; po nej nasleduje druhá, a tak ďalej," povedal Ihnat pre ukrajinskú verejnoprávnu televíziu.

Dovedna by výcvik na stíhačky typu F-16 malo absolvovať niekoľko desiatok Ukrajincov, školiť sa bude i technický personál, cituje DPA.

Ihnat nespresnil, do akej krajiny piloti vycestovali.

Vedúcu úlohu pri vytváraní medzinárodnej koalície pre výcvik ukrajinských pilotov a podporného personálu zohrávajú Dánsko a Holandsko. Dánsky minister obrany Troels Lund Poulsen minulý týždeň avizoval, že program výcviku sa oficiálne spustí v auguste na území jeho krajiny. Výcvik má trvať šesť až osem mesiacov.

Kyjev už dlhšie požaduje dodanie moderných západných bojových lietadiel, aby mohol účinne čeliť vzdušnej prevahe Ruska a zaistiť si leteckú podporu na oslobodzovanie okupovaných území.

Ukrajina má doposiaľ k dispozícii len zastarané lietadlá sovietskej výroby. Dodanie amerických stíhačiek F-16 Ukrajine bude možné až po tom, keď s tým budú súhlasiť Spojené štáty.