Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Prvé kolo prezidentských volieb na Cypre vyhral Christodulidis

Na snímke prezidentský kandidát Nikos Christodulidis po volebnom akte v prezidentských voľbách na Cypre v Geroskipou 5. februára 2023. Foto: TASR/AP

Do druhého kola, ktoré sa bude konať o týždeň, postúpil aj Andreas Mavrojiannis.

Nikózia 5. februára (TASR) - Víťazom prvého kola prezidentských volieb na Cypre sa v nedeľu stal bývalý minister zahraničných vecí Nikos Christodulidis (49). Ako vyplýva z oficiálnych výsledkov po sčítaní vyše 90 percent hlasov, Christodulidis získal 31,69 percenta hlasov. Do druhého kola, ktoré sa bude konať o týždeň, postúpil aj Andreas Mavrojiannis, ktorého podporilo 29,76 percenta voličov. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Na treťom mieste skončil 61-ročný Averof Neofytu, líder vládnych konzervatívcov, strany DISY. Ten zaostal za Mavrojiannisom, 66-ročným technokratom podporovaným komunistickou stranou AKEL, o tri percentuálne body.

Keďže ani jeden kandidát nezískal absolútnu väčšinu hlasov, 12. februára sa uskutoční druhé kolo. Víťaz sa stane ôsmim prezidentom Cypru v jeho 63-ročnej histórii nezávislej republiky. O funkciu najvyššieho cyperského predstaviteľa sa uchádzalo v prvom kole dovedna 14 kandidátov, z nich dve ženy. Víťaz potreboval získať 50 percent plus jeden hlas.

Volebné miestnosti sa zatvorili o 18.00 h (17.00 h SEČ). Z 561.000 oprávnených voličov svoj hlas odovzdalo 72 percent. Išlo o podobne vysokú účasť ako vo voľbách z roku 2018.

Súčasnému prezidentovi Nikosovi Anastasiadisovi, ktorý je hlavou štátu už druhé funkčné obdobie, cyperská ústava už tretíkrát kandidovať nedovoľuje.