Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Prvé skupiny amerických vojakov dorazili do Poľska

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Presun amerických tankov do Európy je darčekom od administratívy USA, vyhlásil poslanec ruskej Štátnej dumy Andrej Krasov.

Varšava 7. januára (TASR) - Prvé skupiny amerických vojakov dorazili dnes na letisko v poľskej Vroclavi a do výcvikového priestoru Žagaň na západe Poľska, pri hraniciach s Nemeckom. Patria k obrnenej brigáde, ktorá má v Poľsku a pobaltských krajinách posilniť východný okraj NATO.

Na letisku Vroclav-Starachowice pristálo dnes popoludní lietadlo s 250 americkými vojakmi. Bojový tím tretej obrnenej brigády z Fort Carsonu v Colorade nastupuje ako prvý na deväťmesačnú misiu v rámci operácie NATO Atlantic Resolve (Atlantické odhodlanie).

Bojový tím obrnenej brigády s 3500 vojakmi sprevádza vyše 400 pásových vozidiel a približne 900 kolesových vozidiel vrátane 87 tankov, 18 samohybných húfnic Paladin, vyše 400 viacúčelových kolesových vozidiel Humwee a 144 bojových pechotných vozidiel Bradley, informovala poľská tlačová agentúra PAP.

Prípravné tímy sú v Poľsku od decembra.

V piatok priplávali do nemeckého prístavu Bremerhaven dve nákladné lode s americkou vojenskou výzbrojou. V najbližších týždňoch ju po železnici a cestách presunú do Poľska, okrem iného do Žagane a Boleslawiec.

Darček od administratívy USA

Presun amerických tankov do Európy povedie k narušeniu rovnováhy síl, uviedol dnes v reakcii na poslanec ruskej Štátnej dumy Andrej Krasov. Dodal však, že nie je potrebné, aby Rusko kvôli tomu prijímalo nejaké opatrenia.

"Treba to zobrať na vedomie, ale nemyslím si, že treba prijímať nejaké opatrenia," uviedol poslanec, podľa ktorého ide o "novoročný darček odchádzajúcej americkej administratívy, od odchádzajúceho prezidenta USA Baracka Obamu".

V rozhovore pre agentúru Interfax Krasov pripomenul, že "je to tá administratíva, ktorá sa nechystala spustiť reštart (vzťahov s Ruskom) a zvykla si len rinčať zbraňami".

Podľa Krasova najlepšie pre Rusko bude pokračovať v doterajšej politike: posilniť ozbrojené sily s cieľom zlepšiť ich vojenský výcvik a podporovať vojensko-priemyselný komplex.

Svojím vyhlásením Krasov reagoval na správy médií, že v nemeckom prístave Bremerhaven sa v piatok začalo s vykládkou stoviek tankov, samohybných húfnic a ďalších vojenských vozidiel, ktoré dopravili do Nemecka po mori zo Spojených štátov. Na letisko v poľskej Vroclavi a do výcvikového priestoru Žagaň na západe Poľska, pri hraniciach s Nemeckom, dnes dorazili prvé skupiny amerických vojakov patriacich k obrnenej brigáde, ktorá má v Poľsku a pobaltských krajinách posilniť východný okraj NATO.