Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Prvé voľby do druhej komory parlamentu v Tunisku sprevádza nízka účasť

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Právo voliť v týchto voľbách má deväť miliónov voličov, ktorí vyberajú spomedzi viac ako 7000 kandidátov na posty viac ako 2000 radcov.

Tunis 24. decembra (TASR) - V severoafrickom štáte Tunisko sa v nedeľu konajú prvé voľby do druhej komory parlamentu, ktorá bude novým prvkom v politickom systéme krajiny. Voľby sa konajú podľa ústavy, ktorú vlani presadil prezident Kajs Saíd.

Saídovi odporcovia - podľa správy agentúry AFP - tvrdia, že tieto voľby sú nástrojom na posilnenie prezidentovej moci. Vyzvali preto voličov, aby hlasovanie bojkotovali, lebo je "nezákonné" a "nanútené".

Zvolení členovia miestnych, regionálnych a okresných rád sa stanú poslancami konštituujúcej sa druhej komory parlamentu.

Nová ústava prezidenta Saída, ktorá bola schválená v referende v júli 2022, totiž zriadila dve komory parlamentu - Zhromaždenie ľudových zástupcov a Národnú radu regiónov a okresov.

Zhromaždenie s veľmi obmedzenými právomocami začalo pracovať začiatkom tohto roka po voľbách, ktoré bojkotovala opozícia i časť voličov - hlasovalo prišlo len 11 percent z nich.

Inaugurácia rady - druhej komory, ktorá sa volí v nedeľu - je naplánovaná na jún 2024.

Rada bude rozhodovať o štátnom rozpočte a projektoch regionálneho rozvoja. Jej členovia sa vyberajú v zložitom procese lokálnych volieb a žrebovania.

Právo voliť v týchto voľbách má deväť miliónov voličov, ktorí vyberajú spomedzi viac ako 7000 kandidátov na posty viac ako 2000 radcov. Volebná komisia má oznámiť predbežné výsledky 27. decembra.

Vo všeobecnosti sa očakáva slabá účasť voličov, konštatovala AFP. Tento predpoklad v rozhovore pre AFP potvrdil aj nemenovaný úradník zodpovedný za jednu z volebných miestností v centre Tunisu, keď uviedol, že od roku 2011 v Tunisku ešte nikdy nevidel takú nízku účasť vo voľbách. Mal pritom na mysli rok, v ktorom revolúcia po 24 rokoch pri moci zvrhla prezidenta Zína Ábidína bin Alího.

Protesty, ktoré zosadili bin Alího, viedli k demonštráciám a povstaniam na celom Blízkom východe, známych ako Arabská jar.