Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 5. jún 2024Meniny má Laura
< sekcia Zahraničie

Prvé voľby po zvrhnutí Kaddáfího zrejme odložia

Foto: TASR/AP

Voľby do národného zhromaždenia, ktoré má vypracovať novú líbyjskú ústavu, sa mali pôvodne konať 19. júna 2012.

Tripolis 28. mája (TASR) - Prvé voľby v Líbyi po zvrhnutí Muammara Kaddáfího pravdepodobne preložia z júla na september. Oznámil to dnes šéf Prechodnej národnej rady Mustafá Abdal Džalíl.

Voľby do národného zhromaždenia, ktoré má vypracovať novú líbyjskú ústavu, sa mali pôvodne konať 19. júna 2012. Podľa Džalíla však hlasovanie bude zrejme nutné odložiť vzhľadom na početné odvolania neúspešných uchádzačov o poslaneckú kandidatúru.

Registrácia kandidátov sa oficiálne skončila 23. mája. Súdy teraz riešia odvolania občanov, ktorých kandidatúru úrady zamietli.

"Tento odvolací proces bude mať za následok odloženie volieb," vysvetlil Džalíl pre agentúru Reuters. Nespresnil však, aký by mohol byť nový termín hlasovania.

Osemdesiat z 200 kresiel v novom ústavodarnom zhromaždení pripadne politickým stranám, zvyšok je vyhradený nezávislým kandidátom. Za favorita volieb je považovaná strana, v marci založená Moslimským bratstvom.

Prechodná národná rada, ktorá sa chopila moci po zvrhnutí Kaddáfího, odvolala začiatkom marca zákaz politických strán založených na náboženskej, kmeňovej alebo etnickej príslušnosti, čo privítali islamské strany.