Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Prvé výsledky: Biden podľa čiastkových výsledkov vedie v kľúčovom Ohio

Na archívnej snímke zľava prvá dáma USA a manželka Donalda Trumpa Melania Trumpová, americký prezident Donald Trump, kandidát Demokratickej strany na prezidenta USA Joe Biden a jeho manželka Jill Bidenová. Foto: TASR/AP

Prvým štátom, v ktorom už americké médiá jasne prisúdili víťazstvo jednému z kandidátov, je tradične republikánska Indiana.

Washington 4. novembra (TASR) - Demokratický kandidát na post prezidenta Spojených štátov Joe Biden vedie v kľúčovom štáte Ohio. Po zrátaní 43 percent hlasov tam má náskok pred Donaldom Trumpom v pomere 56,4 ku 42,1 percenta. Uvádza to na svojej webovej stránke stanica Fox News.

Ohio je pre Trumpa štátom, ktorý v ktorom musí vyhrať, ak chce dosiahnuť znovuzvolenie. Nijaký republikán sa prezidentom USA nestal bez toho, že by zvíťazil v Ohiu, v ktorom víťaz získava hlasy 18 voliteľov, konštatuje stanica Sky News.

V štáte Virgínia, ktorý má 13 voliteľov, zvíťazil podľa očakávaní Biden, píše agentúra AP.

Na Floride vedie podľa prvých čiastkových výsledkov po spočítaní 56 percent odovzdaných hlasov Joe Biden, a to v pomere 50,6 ku 48,7 percentám. Na Floride sa zatiaľ zrátavali hlavne hlasy odovzdané v predtermíne.

V štáte Georgia vedie Biden nad republikánom Donaldom Trumpom po sčítaní štyroch percent hlasov v pomere 54,2 percenta k 44,7 percenta.

Podľa prvých prognóz by mal Joe Biden zvíťaziť aj vo Vermonte, píše agentúra AFP.

Trump podľa amerických médií naopak zvíťazil v štáte Západná Virgínia a získal tak päť hlasov voliteľov. Pred štyrmi rokmi Trump vyhral nad demokratkou Hillary.

Trump dosiahol víťazstvo i v Južnej Karolíne a pripísal si tak deväť hlasov voliteľov. Tento štát za demokratického kandidáta nehlasoval od roku 1976, keď bol zvolený Jimmy Carter.

Trump zatiaľ vedie v Kentucky, Indiane a New Hampshire

Republikánsky kandidát na post prezidenta USA Donald Trump vedie podľa prvých čiastkových výsledkov v štátoch Kentucky, Indiana a New Hampshire. Informovala o tom počas volebnej noci americká stanica Fox News.

V Indiane vedie Trump oproti demokratovi Joeovi Bidenovi po zrátaní siedmich percent hlasov v pomere hlasov 63,6 percenta k 34,6 percentám. V Kentucky vedie podľa prvých čiastkových výsledkov po spočítaní 15 percent odovzdaných hlasov takisto Trump, a to v pomere 51,9 ku 46,6 percentám.

V New Hampshire má Trump pred Bidenom po započítaní jedného percenta hlasov náskok 61,5 ku 38,5 percentám hlasov.

Prvé volebné miestnosti sa v USA zatvorili v utorok o 18.00 h miestneho času (00.00 h SEČ) v štátoch Kentucky a Indiana a New Hampshire.

O 01.00 h SEČ sa skončili voľby aj v štátoch Južná Karolína, Vermont, Virgínia a Georgia, tam však bezprostredne neboli dostupné ani prvé čiastkové výsledky, ktoré by favorizovali niektorého z kandidátov.