Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Irán: Rúhání a spojenec Rafsandžání vedú vo voľbách do Rady expertov

Iránske ženy upravujú hlasovacie lístky vo volebnej miestnosti v Teheráne počas parlamentných volieb v Iráne v piatok 26. februára 2016. Foto: TASR/AP

Vyplýva to s predbežných údajov prevzatých dnes agentúrou Reuters z iránskej oficiálnej tlačovej služby IRNA.

Teherán 27. februára (TASR) - Iránsky prezident Hasan Rúhání spoločne so svojim najvýznamnejším spojencom a niekdajším predchodcom vo funkcii Akbarom Hášemím Rafsandžáním vedú vo výsledkoch volieb do Rady expertov, ktoré sa v Iráne konali v piatok súbežne s voľbami do parlamentu. Vyplýva to s predbežných údajov prevzatých dnes agentúrou Reuters z iránskej oficiálnej tlačovej služby IRNA.

V hlavnom meste Teherán podľa nich pochádza 13 zo 16 najúspešnejších kandidátov do Rady expertov z listiny podporovanej Rafsandžáním, ktorý je blízky "pragmatikovi" Rúhánímu, aj keď niektorí z nich sú zároveň podporovaní konzervatívcami. V tomto 88-člennom orgáne, medzi ktorého úlohy patrí aj výber nového najvyššieho vodcu Iránu, je pre zástupcov Teheránu vyčlenených práve 16 kresiel.

Piatkové voľby boli v Iráne prvými od vlaňajšieho dosiahnutia historickej dohody, na základe ktorej Teherán obmedzil svoj jadrový program výmenou za zrušenie väčšiny sankcií zo strany medzinárodného spoločenstva. Podporovatelia Rúháního, ktorý túto dohodu presadzoval, v hlasovaní súperili s konzervatívcami uplatňujúcimi rezervovaný prístup k zbližovaniu so Západom.

Takmer 55 miliónov oprávnených iránskych voličov rozhodovalo v piatok o zložení 290-členného parlamentu a tiež 88-člennej Rady expertov. Piatkové voľby v Iráne boli vnímané ako referendum o politike prezidenta Rúháního, ktorého popularitu posilnila práve jadrová dohoda. Proreformní a umiernení kandidáti vytvorili koalíciu, aby účinnejšie konkurovali konzervatívcom a stúpencom tvrdej línie, ktorí majú v súčasnosti parlamentnú väčšinu.

Prezident Rúhání vyjadril potešenie nad vysokou volebnou účasťou

Iránsky prezident Hasan Rúhání vyjadril dnes potešenie nad vysokou účasťou na piatkových parlamentných voľbách, v ktorých podľa údajov ministerstva vnútra odovzdalo hlas 60 percent z 55 miliónov oprávnených voličov.

Podľa vyhlásenia Rúháního, ktoré cituje agentúra DPA, bol záujem o hlasovanie "taký veľký, že ho museli predĺžiť až do polnoci". Volebné miestnosti mali byť pôvodne otvorené od 08.00 h do 18.00 h miestneho času (05.30 - 15.30 h SEČ).

Rúhání v tejto súvislosti doplnil, že voľby sú základom demokracie, ktorú Irán potrebuje na to, aby sa priblížil vonkajšiemu svetu.

Prezident vyjadril s volebnou účasťou spokojnosť i napriek tomu, že podľa očakávania iránskej vlády malo prísť k urnám najmenej 70 percent oprávnených voličov. DPA pripomína, že na piatkových parlamentných voľbách sa mohli prvýkrát zúčastniť aj politickí väzni a predstavitelia opozície v domácom väzení.

Iránski voliči popri voľbách do 290-členného parlamentu rozhodovali aj o novom zložení 88-člennej Rady expertov, ktorá bude vyberať nástupcu terajšieho najvyššieho iránskeho vodcu Alího Chameneího.