Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Prvé výsledky vyšetrovania letu MH17 zverejnia v seprembri

Pohľad na časť zrekonštruovaného lietadla malajzijskej leteckej spoločnosti Malaysia Airline, let MH17 pred začiatkom zverejnenia správy Holandskej rady pre bezpečnosť o príčinách havárie boeingu na Ukrajine, 13. októbra 2015 v holandskom meste Gilze-Rijen. Foto: TASR/AP

Zostrelenie lietadla, ku ktorému došlo 17. júla 2014, si vyžiadalo smrť 298 ľudí, väčšinou občanov Holandska.

Brusel/Amsterdam 20. augusta (TASR) - Predbežné výsledky medzinárodného vyšetrovania týkajúce sa zostrelenia lietadla spoločnosti Malaysia Airlines nad východnou Ukrajinou v roku 2014 budú zverejnené 28. septembra. Oznámila to dnes holandská prokuratúra.

"Informoval som príbuzných obetí katastrofy letu MH17, že nová schôdzka sa uskutoční 28. septembra a počas nej zverejníme výsledky vyšetrovania," povedal hovorca prokuratúry Wim de Bruin. Upozornil, že po vyše dvoch rokoch od tohto incidentu budú zverejnené odhalenia o "použitej zbrani a presnom mieste, odkiaľ došlo k vystreleniu rakety".

Výsledky medzinárodného vyšetrovania budú predstavené médiám počas tlačovej konferencie, ktorá sa uskutoční po schôdzke vyhradenej rodinám obetí. Schôdzka sa uskutoční v Niewegeine neďaleko mesta Utrecht. Holandská prokuratúra spresnila, že výsledky tohto vyšetrovania budú súčasťou vyšetrovacieho spisu, ktorý bude predložený na súdne konanie.

Vyšetrovanie mal na starosť Spoločný vyšetrovací tím (JIT), ktorý združuje zástupcov z Holandska, Austrálie, Ukrajiny, Malajzie a Belgicka. Cieľom vyšetrovania je odhaliť osoby zodpovedné za katastrofu MH17 a postaviť ich pred súd.

Zostrelenie lietadla, ku ktorému došlo 17. júla 2014, si vyžiadalo smrť 298 ľudí, väčšinou občanov Holandska. Separatisti popreli zodpovednosť za katastrofu s tým, že sú za ňu zodpovedné ukrajinskej sily.

Ďalšie medzinárodné vyšetrovanie o príčinách katastrofy letu MH17, ktorého vedením bola poverená Holandská rada pre bezpečnosť (OVV), dospelo vlani k výsledkom, podľa ktorých Boeing 777 na trase Amsterdam - Kuala Lumpur bol zostrelený raketou protilietadlového systému sovietskej výroby Buk a z územia, ktoré sa nachádzalo pod kontrolou proruských separatistov. Vlaňajšie vyšetrovanie však nemalo za cieľ zistiť vinníkov, ktorí stáli za povelom vystrelenia rakety.