Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Prví vojaci USA, ktorí majú cvičiť irackú armádu, dorazia do Iraku

Foto: TASR/AP

Spojené štáty pošlú do Iraku približne 1300 vojakov. Prví z nich by mali byť vyslaní začiatkom januára. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na Pentagón.

Washington 19. decembra (TASR) - Spojené štáty pošlú do Iraku približne 1300 vojakov. Prví z nich by mali byť vyslaní začiatkom januára. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na Pentagón.

Títo vojaci tvoria časť zo skupiny 1500 vojakov, ktorých vyslanie americký prezident Barack Obama odobril v novembri. Ako uviedol kontraadmirál John Kirby, hovorca Pentagónu, ich úlohou bude výcvik, poradenstvo a pomoc irackým bezpečnostným silám.

Približne 1000 z nich je súčasťou bojového tímu na základni Fort Bragg v Severnej Karolíne. Kirby ich opísal ako vojakov s kontrašpionážnymi, logistickými a komunikačnými schopnosťami.

Spojené štáty bojujú s extrémistickou skupinou Islamský štát už od augusta. Skupina ovláda územia v Iraku a Sýrii. Obama začal 8. augusta s leteckými údermi proti cieľom IS v Iraku a neskôr ich rozšíril do Sýrie.

Minister zahraničných vecí USA John Kerry minulý týždeň povedal, že Obama je odhodlaný využiť americké nálety na oslabenie militantov z IS a povzbudzovať krajiny v tejto oblasti, aby zväčšili svoju úlohu v tomto vojenskom úsilí.