Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

MÉDIÁ: Rusko nebude bojkotovať Eurosong na Ukrajine

Eurovízia, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Na bojkot Eurovízie na Ukrajine vyzvalo pred časom viacero ruských poslancov i hviezd tamojšej popovej scény.

Moskva 13. marca (TASR) - Rusko bude na najbližšej pesničkovej súťaži o Veľkú cenu Eurovízie zastupovať mladá žena, ktorá je kvôli dedičnej chorobe na invalidnom vozíku. Nomináciou Julije Samojlovovej sa končia dohady o tom, že Rusko bude bojkotovať túto spevácku súťaž, pretože jej najbližší ročník sa bude v máji konať na Ukrajine.

Ukrajinu a Rusko desaťročia spájali priateľské vzťahy. Situácia sa však zmenila na otvorené nepriateľstvo a ozbrojený konflikt po tom, ako nová vláda v Kyjeve zmenila politický kurz z proruského na prozápadný a Rusko na základe sporného referenda anektovalo Krymský polostrov a podporuje aj proruských separatistov na východe Ukrajiny.

Na bojkot Eurovízie na Ukrajine vyzvalo pred časom viacero ruských poslancov i hviezd tamojšej popovej scény.

Ruská televízia Prvý kanál však dnes informovala, že Rusko bude v máji v Kyjeve zastupovať 27-ročná Julija Samojlovová, ktorá bude na Eurosongu súťažiť s piesňou Flame is Burning.

Agentúra RIA Novosti napísala, že Julija je na vozíčku od detstva. Trpí spinálnou amyotrofiou - Werdnig-Hoffmannovou chorobou. Prvé hodiny spevu absolvovala s matkou, neskôr mala aj učiteľov, ale vzdelávala sa najmä sama.

Vyhrala niekoľko regionálnych i celoštátnych speváckych súťaží. Bola aj finalistkou ruskej verzie súťaže X Factor, kde skončila na druhom mieste a získala osobitnú cenu ruskej speváckej divy Ally Pugačovovej. Spievala aj na otváracom ceremoniáli paraolympijských hier v roku 2014 v Soči.

Ukrajina sa chystá preveriť si ruskú účastníčku Eurosongu



Ukrajinská tajná služba SBU preverí speváčku Juliju Samojlovovú, ktorá bude v máji v Kyjeve reprezentovať Rusko na pesničkovej súťaži Eurosong. Na základe tejto previerky rozhodne, či speváčke povolí vstup na územie Ukrajiny. Podľa agentúry UNIAN to dnes oznámila hovorkyňa SBU.

Ukrajinský minister vnútra Anton Heraščenko dnes pripustil, že Samojlovovú môžu na Ukrajinu aj nepustiť, ak by robila "politické vyhlásenia".

Dodal však, že ak Samojlovová "verejne nevystupovala v prospech anexie Krymského polostrova a agresie voči Ukrajine", nevidí žiadny problém, ktorý by bránil jej účasti na súťaži o Veľkú cenu Eurovízie. Dodal, že Ukrajina sa bude len tešiť vystúpeniu predstaviteľa Ruska.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes medzičasom v Moskve potvrdil, že Samojlovová na okupovaný Krym zavítala.

Na otázku novinárov, či jej nominácia v takom prípade nie je provokáciou, Peskov odpovedal, že "na Kryme boli prakticky všetci. Niet človeka, ktorý by tam nebol býval".

Dodal, že nejde o žiadnu provokáciu, ale rozhodnutie televízneho Prvého kanála, ktorý si Samojlovovú vybral za reprezentantku na medzinárodnej pesničkovej súťaži. Peskov v tejto súvislosti vyzval "vyhnúť sa akejkoľvek politizácii Eurovízie". Dodal, že umelci "idú na Eurovíziu spievať, nie vystupovať s politickými vyhláseniami".