Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Prvý prípad vtáčej chrípky hlási aj Horné Rakúsko

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Veterinári reagovali na tento prípad preventívnym rozšírením jestvujúcej povinnosti chovateľov držať hydinu pod strechou aj na okresy Gmunden, Vöcklabruck a Kirchdorf.

Linz 1. decembra (TASR) - Prvý prípad vtáčej chrípky, respektíve prítomnosti vírusu H5N8 v organizme uhynutej čajky, hlásia z Horného Rakúska, konkrétne z Gmundenu, kde operenca našli bez známok života. Veterinári reagovali na tento prípad preventívnym rozšírením jestvujúcej povinnosti chovateľov držať hydinu pod strechou aj na okresy Gmunden, Vöcklabruck a Kirchdorf.

V spolkovej krajine Horné Rakúsko sa zatiaľ vtáčia chrípka u hydiny nevyskytla. Napriek tomu však v hornorakúskom prihraničí so spolkovou krajinou Salzbursko platila spomínaná povinnosť už od 24. novembra, a to pre výskyt ochorenia v Salzbursku, vyplýva z informácií rakúskeho verejnoprávneho rozhlasu ORF.

Prípady výskytu vtáčej chrípky hlásili v uplynulých týždňoch nielen z viacerých oblastí Rakúska, ale aj Nemecka a Švajčiarska, Chorvátska, Slovinska, Rumunska, Maďarska, Poľska, Dánska či Holandska.