Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Svetový deň boja proti detskej práci

Pakistanské dieťa tká koberec v meste Čaman , ktoré sa nachádza na pakistansko-afgánskej hranici.Na utorok 12. júna pripadá Svetový deň boja proti detskej práci. Foto: TASR/AP

Prvý Svetový deň boja proti detskej práci sa konal pred desiatimi rokmi.

Ženeva 10. júna (TASR) - Všetky deti majú právo na ochranu pred každou formou práce, pred akoukoľvek formou násilia a pred porušovaním svojich základných ľudských práv.

Práve na tieto skutočnosti sa v roku 2012 zamerala Medzinárodná organizácia práce (ILO) pri príležitosti Svetového dňa boja proti detskej práci.

Mladý chlapec pracuje v garáži v indickom Kanpúre.
Foto: TASR/AP
Pripadá na 12. júna a v roku 2012 v rámci pripomenutia tohto svetového dňa chce zdôrazniť myšlienku vyjadrenú vetou: Ľudské práva a sociálna spravodlivosť - odstráňme detskú prácu.

Prvý Svetový deň boja proti detskej práci sa konal pred desiatimi rokmi.

Členovia vlád, zamestnávatelia i zamestnanci, predstavitelia agentúr OSN, členovia mimovládnych organizácií a združení na ochranu práv detí prostredníctvom diskusií, kampaní, okrúhlych stolov, tlačových konferencií, rozhlasových i televíznych programov a ďalších podujatí môžu 12. júna oboznamovať širšiu verejnosť o problematike práce detí.

V roku 1992 vznikol Medzinárodný program na odstránenie detskej práce (IPEC) s hlavným cieľom: postupným odstraňovaním detskej práce pomocou posilňovania kapacít jednotlivých krajín pri riešení tejto úlohy a podporovania hnutia boja proti detskej práci na celom svete.

IPEC je funkčný vo vyše 80 krajinách.
Mladý chlapec pracuje v garáži v indickom Kanpúre.
Foto: TASR
Cieľom ILO je odstraňovanie detskej práce vo svete, pričom prioritnými sú najhoršie formy prác, ktoré vykonávajú deti. Ide o nebezpečné práce, ďalej o sexuálne zneužívanie detí s obchodnými účelmi, aj o akúkoľvek formu otroctva.

Štáty, ktoré ratifikovali Dohovor č. 182 ILO, sa zaviazali, že vykonajú všetko, aby čo najskôr zakázali najhoršie formy detskej práce.

Išlo o najrýchlejšie ratifikovaný dohovor v dejinách ILO od jej založenia v roku 1919. Napriek tomu detská práca stále zostáva dennou realitou v mnohých krajinách.

Prvý Svetový deň boja proti detskej práci, ktorý je iniciatívou ILO, sa konal 12. júna 2002. Už vtedy predstavitelia Detského fondu OSN (UNICEF) vyzvali vplyvné politické miesta, aby intenzívnejšie bojovali proti detskej práci.