Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Prvých 14 detí migrantov z tábora v Calais pricestovalo do Británie

Na archívnej snímke z 24. augusta 2016 je letecká snímka utečeneckého tábora prezývaného "džungľa" v Calais na severe Francúzska. Zamestnanci prístavu vo francúzskom Calais, vodiči kamiónov, miestni farmári a obchodníci v pondelok 5. septembra 2016 vozidlami zablokovali významnú diaľnicu v severnom Francúzsku, požadujúc uzavretie utečeneckého tábora v Calais, ktorého počet obyvateľov stále stúpa a vyvoláva v meste napätie. Informovala o tom agentúra AP. V tábore v súčasnosti žije najmenej 7000 migrantov z Blízkeho východu a Afriky, ktorí sa chcú dostať do Británie. Britské a francúzske orgány sprísnili bezpečnostné opatrenia a uzavreli polovicu tábora, ale počet migrantov napriek tomu dosiahol rekordnú výšku. FOTO TASR /AP Foto: TASR AP

Chlapci vo veku 14-17 rokov sú prvou skupinou z niekoľkých desiatok detí z tábora v Calais, ktoré budú žiť v Británii u príbuzných.


Londýn 17. októbra (TASR) - Prvých 14 detí z utečeneckého tábora v severofrancúzskom prístavnom meste Calais pricestovalo dnes do Británie, kde majú žiť u svojich príbuzných, uviedla tlačová agentúra AP.

Chlapci vo veku 14-17 rokov sú prvou skupinou z niekoľkých desiatok detí z tábora v Calais, ktoré by podľa očakávania mali prísť do Británie tento týždeň. Ostrovná krajina pod nátlakom súhlasila, že prijme z tábora v Calais deti, ktoré majú príbuzných v Británii, ako aj 3000 ďalších zraniteľných osamelých detí.

Asif Khan povedal tlačovej agentúre AP, že medzi tými, ktorí prišli dnes do Británie, bol jeho 14-ročný brat Aimal. V tábore známom ako Džungľa strávil šesť mesiacov. To, že bude môcť žiť s bratom, označil Asif Khan za "požehnanie". Aimalova cesta bola podľa jeho slov "zložitá" a do Calais sa dostal pešo a autobusom. "Teraz získa nový život, pretože v Calais zomrelo veľa ľudí," dodal.

Francúzsko oznámilo, že tábor v Calais uzavrie do konca roka



Znamená to, že tamojších obyvateľov, ktorých počet rôzne charitatívne organizácie odhadujú na 6000-10.000, treba presunúť inam. Približne 1300 z nich je neplnoletých.

Britský labouristický politik Alf Dubs, ktorý vyvíjal nátlak, aby Británia prijala viac detí migrantov, povedal, že všetkým neplnoletým z tábora v Calais treba nájsť domovy, kým bude zbúraný.

"Žiadne dieťa nesmie byť zabudnuté v chaose demolácie," uviedol Dubs, ktorý sám prišiel do Británie v roku 1939 v skupine židovských detí z okupovaného Československa.

Bývalý arcibiskup z Canterbury Rowan Williams dnes povedal, že bez ohľadu na to, čo ľudia hovoria o migrácii všeobecne, zraniteľné deti by sa nemali vracať tam, kde im hrozí riziko. "A myslím si, že britská verejnosť to chápe," dodal.