Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Prví väzni by na stavbe sibírskej železnice mohli pracovať už v júni

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Kritici projektu – napríklad bývalý koordinátor charitatívnej nadácie Rus sediaca za mrežami, právnik Feďarov – upozorňujú, že zákon umožňujúci zamestnávanie väzňov v Rusku existuje a uplatňuje sa.

Moskva 26. mája (TASR) - Nový projekt zamestnávania odsúdených namiesto pracovných migrantov v Rusku nadobúda zreteľnejšie kontúry: prvých 600 odsúdencov by sa na stavbách železnice Bajkalsko-amurskej magistrály mohlo objaviť už v júni tohto roku, informoval v stredu ruský denník Kommersant.

S nápadom nahradiť na veľkých staveniskách pracovných migrantov – zväčša zo stredoázijských štátov – odsúdencami prišiel riaditeľ ruskej Federálnej väzenskej služby Alexandr Kalašnikov.

Jeho nápad podporil aj minister spravodlivosti Konstantin Čujčenko, ktorý informoval, že momentálne má asi 190.000 väzňov v Rusku záujem, aby sa im trest zmenil na nútené práce.

Doteraz takáto zmena trestu nebola pre nedostatok pracovných miest možná .

Kalašnikovovu iniciatívu odobril aj Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom), ako aj ďalšie orgány.

Podľa Kommersantu nateraz nie je celkom jasné, ako budú väzni z tzv. nápravných centier fungovať na staveniskách možná – či už budú pracovať oddelene, alebo v súčinnosti s ženijnými jednotkami a civilnými stavebnými robotníkmi.

Kritici projektu – napríklad bývalý koordinátor charitatívnej nadácie Rus sediaca za mrežami, právnik Alexej Feďarov – upozorňujú, že zákon umožňujúci zamestnávanie väzňov v Rusku existuje a uplatňuje sa. Preto u nich vzniká pochybnosť, či nejde o plytvanie financiami zo štátneho rozpočtu.

Podľa Kalašnikova ide o perspektívny návrh týkajúci sa zamestnanosti a zamestnávania odsúdených ako "špeciálneho kontingentu". Kalašnikov tiež nedávno vyslovil predpoklad, že neskôr, keď títo ľudia vyjdú na slobodu, zostanú tam pracovať, pretože túto prácu budú poznať. Zdôraznil tiež, že nepôjde o nijaký GULAG – pracovný tábor známy zo stalinistických čias – ale o prácu v "slušných podmienkach".