Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Pučisti v Nigeri podozrievajú Francúzsko z prípravy vojenského zásahu

Na videosnímke generál Abdourahmane Tchiani počas vyhlásenia 28. júla 2023 v nigerskom Niamey. Nigerskí pučisti dva dni po zadržaní prezidenta Mohameda Bazouma vyhlásili za nového vodcu krajiny generála Abdourahamana Tchianiho. Foto: TASR/AP

V ďalšom vyhlásení pučisti obvinili bezpečnostnú službu nemenovaného západného veľvyslanectva, že v nedeľu v hlavnom meste Niamey rozptýlila slzotvorný plyn na demonštrantov podporujúcich prevrat.

Niamey 31. júla (TASR) — Aktéri vojenského prevratu v africkom štáte Niger v pondelok obvinili Francúzsko, svojho bývalého koloniálneho vládcu, že chce v krajine "vojensky zasiahnuť" a opäť dosadiť vládu zvrhnutého prezidenta Mohameda Bazouma. Uviedla to agentúra AFP.

V snahe nájsť spôsob a prostriedky na vojenskú intervenciu v Nigeri mali údajne predstavitelia Francúzska "za spoluúčasti niektorých Nigerčanov" stretnutie s veliteľom nigerskej Národnej gardy, aby získali súhlas intervenciu — vojenský i politický, uvádza sa vo vyhlásení, ktoré junta zverejnila v štátnej televízii.

V ďalšom vyhlásení pučisti obvinili bezpečnostnú službu nemenovaného západného veľvyslanectva, že v nedeľu v hlavnom meste Niamey rozptýlila slzotvorný plyn na demonštrantov podporujúcich prevrat. Podľa pučistov bolo po tomto incidente hospitalizovaných šesť ľudí.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v nedeľu prisľúbil "okamžitú" reakciu, ak by v Nigeri došlo k útoku na občanov alebo záujmy Francúzska. Macron prišiel s týmto varovaním po tom, ako sa tisíce Nigerčanov zhromaždili pred francúzskym veľvyslanectvom v Niamey, poškodzovali budovu a skandovali protifrancúzske slogany. Viacerí demonštranti držali v rukách ruské zástavy.

Agentúra AFP pripomenula, že protifrancúzske nálady sú v niektorých bývalých afrických kolóniách v poslednom čase veľmi silné - Afrika sa totiž stáva novým diplomatickým bojiskom, kde narastá vplyv Ruska a Číny.

Francúzsko má v Nigeri, ktorý je jedným z jeho posledných spojencov v regióne Sahel, približne 1500 vojakov. Zo susedného Mali sa francúzske jednotky, ktoré po boku miestnej armády bojovali proti džihádistom, už medzičasom museli stiahnuť. Malijská junta sa namiesto toho zblížila s Ruskom a umožnila, aby na území krajiny začali operovať aj žoldnieri z Vagnerovej skupiny.

Po Mali a Burkine Faso sa Niger stal treťou krajinou v regióne Sahel, ktorú ohrozujú džihádistické útoky spájané s Islamským štátom a al-Káidou.