Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Puigdemont vystúpil na univerzitnom fóre v Kodani

Madridom zosadený katalánsky premiér Carles Puigdemont odpovedá na otázky novinárov po príchode do Kodane v pondelok 22. januára 2018. Foto: TASR/AP

Ide o prvú cestu katalánskeho politika mimo Belgicka, kde sa zdržiava v dobrovoľnom exile od októbra.

Kodaň 22. januára (TASR) - Zosadený katalánsky separatistický líder Carles Puigdemont sa zaviazal pomôcť pri formovaní "novej vlády". Puigdemont sa takto vyjadril v pondelok počas svojho vystúpenia na fóre venovanom Katalánsku na pôde Kodanskej univerzity, informovala agentúra DPA.

Ide o prvú cestu katalánskeho politika mimo Belgicka, kde sa zdržiava v dobrovoľnom exile od októbra po tom, ako ho zosadili z funkcie predsedu regionálnej vlády po jednostrannom vyhlásení nezávislosti Katalánska od Španielska.

"Autoritatívnemu režimu sa nevzdáme," povedal počas debaty v preplnenej aule univerzity, na ktorej sa zúčastnil ako hosť.

Španielsky súd v pondelok zamietol žiadosť španielskej prokuratúry o reaktiváciu európskeho zatykača na katalánskeho expremiéra Puigdemonta. Katalánskeho lídra v pondelok taktiež predseda tamojšieho parlamentu Roger Torrent navrhol za kandidáta na zostavenie novej katalánskej vlády.

Okrem účasti na univerzitnom fóre s názvom "Katalánsko a Európa na križovatke demokracie" dostal Puigdemont pozvanie na stretnutie s poslancami dánskeho parlamentu. Adresovala mu ho faerská Republikánska strana (Tjódveldi), ktorá sa usiluje o nezávislosť Faerských ostrovov - súostrovia v severnej časti Atlantického oceánu.

Stretnutie v parlamente sa uskutoční za zavretými dverami. Okrem iných sa na ňom zúčastnia členovia zahraničného výboru dánskeho parlamentu a poslanci za Faerské ostrovy a Grónsko.