Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Puigdemont môže na kauciu opustiť väzenie v Neumünsteri

Na archívnej snímke Carles Puigdemont. Foto: TASR/AP

Puigdemonta (55) zadržali v nedeľu 25. marca v Šlezvicku-Holštajnsku, keď sa vracal autom zo Škandinávie do Belgicka.

Schleswig 5. apríla (TASR) - Na lídra katalánskych separatistov Carlesa Puigdemonta zadržaného v Nemecku vydali vo štvrtok vydávací zatykač, avšak jeho realizáciu podmienečne na kauciu odložili.

Tak znie rozhodnutie Vrchného krajinského súdu severonemeckej spolkovej krajiny Šlezvicko-Holštajnsko, ako o nej informovalo internetové vydanie denníka Bild a týždenníka Stern.

Podľa rovnakých zdrojov Puigdemont môže na kauciu 75.000 eur opustiť väzenské zariadenie v Neumünsteri, kde čakal na rozhodnutie nemeckej justície.

Vydaný vydávací zatykač súvisí iba s podozrením z trestného činu sprenevery, ktorému čelí Puigdemont v Španielsku, nie však s trestným činom vzbury.

Puigdemonta (55) zadržali v nedeľu 25. marca v Šlezvicku-Holštajnsku, keď sa vracal autom zo Škandinávie do Belgicka, kam sa uchýlil po zosadení svojej vlády v Barcelone. Stalo sa tak na základe európskeho zatýkacieho rozkazu, ktorý španielsky najvyšší súd opätovne vydal na politika a jeho šiestich katalánskych kolegov zdržiavajúcich sa v zahraničí.

Katalánec sa, ako vysvitlo z informácií zverejnených už skôr v španielskych médiách, odvolal na španielskom najvyššom súde proti obvineniu zo vzbury a požiadal i o odmietnutie obvinení zo sprenevery verejných prostriedkov.

Puigdemontov právny zástupca Jaume Alonso-Cuevillas sa vyjadril, že je osobne presvedčený o odmietnutí vydania svojho mandanta na trestné stíhanie do Španielska. Aj samotný politik sa opakovane vyjadril optimisticky zdôrazniac dôveru v rozhodnutie nemeckej justície.