Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Puigdemont navštívi v pondelok Kodaň, vystúpi na univerzitnom fóre

Na archívnej snímke Carles Puigdemont. Foto: TASR/AP

Puigdemont utiekol do Bruselu v októbri po tom, ako ho španielsky premiér Rajoy odvolal z čela katalánskej vlády, keď po oficiálne protiprávnom referende vyhlásil Katalánsko za nezávislú republiku.

Brusel 19. januára (TASR) - Madridom zosadený katalánsky premiér Carles Puigdemont odcestuje v pondelok z Bruselu do dánskej metropoly Kodaň, kde sa zúčastní na univerzitnom fóre. Podľa agentúry AP to v piatok potvrdila hovorkyňa Puigdemontovej strany Spoločne pre Katalánsko (JxCat) i vedenie Kodanskej univerzity.

Puigdemont utiekol do Bruselu vlani v októbri po tom, ako ho španielsky premiér Mariano Rajoy odvolal z čela katalánskej vlády, keď po oficiálne protiprávnom referende vyhlásil Katalánsko za nezávislú republiku. Pri návrate do Španielska mu hrozí zatknutie a odsúdenie v súvislosti s obvineniami zo vzbury, sprenevery verejných financií, protištátnej činnosti a ďalších trestných činov.

S výnimkou Španielska má však možnosť voľného pohybu, keďže v súlade s rozhodnutím španielskeho Najvyššieho súdu o stiahnutí európskeho zatykača voči jeho osobe, ktoré neskôr odobrila i belgická prokuratúra, mu zadržanie v inej krajine nateraz nehrozí.

Kodanská univerzita oznámila, že v pondelok bude organizovať debatu na tému "Katalánsko a Európa na križovatke demokracie". Hovorkyňa tamojšej fakulty spoločenských vied Janni Brixenová v piatok uviedla, že Puigdemont sa na diskusii i "osobne" zúčastní. Jeho účasť potvrdila i hovorkyňa strany JxCat s tým, že Puigdemont bude v debate "zastupovať legitímnu katalánsku vládu".

Puigdemont by sa rád opäť stal predsedom katalánskej vlády a snaží sa v tomto smere vyvíjať čoraz väčší tlak na Madrid. V piatkovom rozhovore pre rozhlasovú stanicu Catalunya Radio uviedol, že moderné technológie mu umožnia, aby Katalánsko viedol i z Bruselu. Týmto spôsobom by sa vyhol zatknutiu, ktoré mu hrozí pri návrate do Španielska. Madrid však považuje za absurdné, aby región viedol z Bruselu v podstate ako utečenec.

Snahy bývalého katalánskeho vedenia o vyhlásenie nezávislosti viedli vládu v Madride k rozpusteniu katalánskej vlády a parlamentu a vypísaniu predčasných volieb, ktoré sa konali 21. decembra 2017. Väčšinu poslaneckých mandátov získali strany podporujúce odštiepenie Katalánska.

Nový katalánsky parlament musí teraz do konca januára prijať rozhodnutie, či umožní Puigdemontovi návrat do funkcie predsedu vlády, a to tak, že jeho programové vyhlásenie bude pred poslancami čítať poverená osoba, alebo on sám, avšak prostredníctvom videokonferencie.