Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Puigdemont nechce byť europoslancom za stranu flámskych nacionalistov

Na archívnej snímke Carles Puigdemont. Foto: TASR/AP

Puigdemont pri tejto príležitosti upozornil, že s nikým nehovoril o tom, že chce byť na kandidátke europoslancov za N-VA a ani takéto návrhy nedostal.

Brusel 17. septembra (TASR) - Bývalý katalánsky premiér Carles Puigdemont v pondelok poprel, že by mal nejaké politické ambície v Belgicku, kde sa momentálne zdržiava, a nebude ani na zozname europoslancov za Novú flámsku alianciu (N-VA). Uviedla to tlačová agentúra Belga.

Puigdemont túto informáciu potvrdil v rozhovore pre flámsky denník Het Belang van Limburg a spresnil, že sa neocitne na európskej volebnej kandidátke N-VA pred budúcoročnými voľbami do Európskeho parlamentu. O takej možnosti totiž v priebehu leta informovali viaceré belgické médiá.

Katalánsky expremiér však neskrýva vzájomné sympatie s flámskymi nacionalistami, ktorí ho tiež otvorene podporujú. Rozhovor pre uvedený denník vznikol v nedeľu počas Puigdemontovej návštevy v Lommeli, kde v rámci miestnych volieb prišiel podporiť práve stranu N-VA.

Puigdemont pri tejto príležitosti upozornil, že s nikým nehovoril o tom, že chce byť na kandidátke europoslancov za N-VA a ani takéto návrhy nedostal. Na otázku, ako zareaguje, ak takúto žiadosť predsa len dostane, odpovedal, že odmietne, lebo on "bojuje za Katalánsko".

"Som tu len dočasne. Keby som mohol, tak by som sa vrátil do Katalánska už zajtra. Každý deň si hovorím - toto je môj posledný deň v exile. Chcem pracovať pre slobodu svojej krajiny, tam je môj boj," zdôraznil.

Puigdemont vlani koncom októbra našiel útočisko v Bruseli spolu s tromi ministrami svojej bývalej vlády po tom, ako bol po referende o nezávislosti Katalánska úradmi v Madride obvinený zo vzbury a sprenevery verejných prostriedkov.

Spravodajca TASR Jaromír Novak