Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Puigdemont sa pred voľbami v Katalánsku presunul do Francúzska

Na archívnej snímke Carles Puigdemont. Foto: TASR/AP

Na Puigdemonta je vydaný zatykač v Španielsku za úlohu v referende o nezávislosti v roku 2017 a pokus o odtrhnutie regiónu.

Madrid 7. apríla (TASR) - Vodca katalánskych separatistov Carles Puigdemont sa z exilu v Belgicku presunul na juh Francúzska s cieľom kandidovať v predčasných regionálnych voľbách v Katalánsku 12. mája. V sobotu v pohraničnom francúzskom meste Elne predstavil volebnú kandidátku svojej konzervatívnej strany Junts (Spoločne za Katalánsko). TASR informuje podľa agentúry DPA.

"Najdôležitejší cieľ, ktorý sme si stanovili, je zabezpečiť, aby bol proces nezávislosti úspešný," povedal 61-ročný politik. Vedie kandidátnu listinu pred podnikateľkou Anna Navarro Schlegelovou a bývalým regionálnym ministrom Josepom Rullom. Kritizoval tiež súčasnú katalánsku regionálnu vládu, ktorú vedie Pere Aragons i Garcia z Republikánskej ľavice Katalánska (ERC).

Na Puigdemonta je vydaný zatykač v Španielsku za úlohu v referende o nezávislosti v roku 2017 a pokus o odtrhnutie regiónu. Napriek tomu sa chce vrátiť do Barcelony po voľbách a v parlamente diskutovať o novom predsedovi regionálnej vlády. Podľa všetkého to bude až po 25. júni, kedy by už mal platiť zákon o amnestii pre katalánskych separatistov. Španielsky premiér Pedro Sánchez s tým súhlasil vlani na jeseň, aby si zabezpečil ich podporu v parlamente pre svoju vládu.

Prípadné víťazstvo Puigdemontovej strany v regionálnych voľbách vyvoláva veľké obavy pre snahu opäť presadiť odtrhnutie ekonomicky silného regiónu. Podľa predvolebných prieskumov by sa Junts mohla stať najsilnejšou stranou, ale absolútnu väčšinu pravdepodobne nezíska.