Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Puigdemonta navštívila vo väzení v Nemecku manželka

Marcela Toporová, manželka vychádza bývalého katalánskeho premiéra Carlesa Puigdemonta, prichádza do väznice za svojím manželom v nemeckom Neumünsteri 4. apríla 2018. Foto: TASR/AP

Životná partnerka katalánskeho politika sa pred väznicou iba pozdravila s novinármi, k ničomu sa však nevyjadrila

Neumünster 4. apríla (TASR) - Lídra katalánskych separatistov Carlesa Puigdemonta navštívila v stredu vo väzenskom zariadení v Neumünsteri v nemeckej spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko jeho manželka Marcela Toporová v spoločnosti jeho významného stúpenca, podnikateľa Josepa Maríu Matamalu.

Životná partnerka katalánskeho politika sa pred väznicou iba pozdravila s novinármi, k ničomu sa však nevyjadrila.

Už v utorok večer sa v hoteli v Neumünsteri stretla so stúpencami nezávislého Katalánska, pri neformálnom stretnutí tiekli podľa účastníkov i slzy.

Josep María Matamala sa 25. marca nachádzal v spoločnosti Puigdemonta, keď ho nemecká polícia zadržala na diaľnici A7 na základe európskeho zatýkacieho rozkazu opätovne vydaného Španielskom.

Ešte predtým navštívil Puigdemonta v Neumünsteri prvý podpredseda katalánskeho parlamentu, poslanec jeho strany Josep Costa. Ten pri odchode potvrdil, že katalánsky politik je v dobrom zdravotnom stave, trvá na svojich politických cieľoch a je optimistom, čo sa týka ďalšieho vývoja.

Nemecká justícia v pondelok 26. marca v Neumünsteri rozhodla, že katalánsky činiteľ zostane vo väzbe až do skončenia procesu, v ktorom sa rozhoduje o jeho prípadnom vydaní do Španielska.

Generálna prokuratúra v Šlezvicku-Holštajnsku požiadala v utorok 3. apríla Vrchný krajinský súd o vydanie vydávacieho zatykača na bývalého katalánskeho premiéra Carlesa Puigdemonta do Španielska. Žiadosť doručila súdu po "intenzívnom preskúmaní" európskeho zatýkacieho rozkazu vydaného španielskou stranou.

Hovorkyňa Vrchného krajinského súdu so sídlom v meste Schleswig podľa tlačovej agentúry DPA potvrdila, že sa súd ďalej zaoberá žiadosťou generálnej prokuratúry, ktorú dostali v utorok predpoludním. Jeho rozhodnutie by malo padnúť v priebehu dní, nie však neskôr ako do 60 dní.