Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Puigdemonta odviezli do väznice v nemeckom Neumünstere

Na archívnej snímke bývalý katalánsky premiér Carles Puigdemont . Foto: TASR/AP

Zadržali ho na základe európskeho zatykača, keď vstupoval z Dánska na územie Nemecka.

Berlín/Barcelona/Madrid 25. marca (TASR) - Bývalého katalánskeho premiéra Carlesa Puigdemonta odviedli v nedeľu do väzby v nemeckom meste Neumünster po tom, ako ho na základe európskeho zatykača zadržali, keď vstupoval z Dánska na územie Nemecka. Informovali o tom tlačové agentúry DPA a AP. Španielsko oznámilo, že na organizovaní zatknutia Puigdemonta spolupracovala španielska tajná služba a polícia s nemeckou políciou.

Fotografie agentúry DPA zachytávali v nedeľu popoludní príchod dodávky s tmavými sklami do väznice, vo vozidle sa mal podľa dostupných správ nachádzať Puigdemont. Neumünster sa nachádza v severonemeckej spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko.

Polícia Šlezvicka-Holštajnska uviedla, že dopravná polícia zatkla Puigdemonta o 11.19 h neďaleko diaľnice A7, ktorá vedie z Dánska do Nemecka. Právnik zadržaného vyhlásil, že Puigdemont bol v čase zatknutia na ceste z návštevy Fínska späť do Belgicka, kde žije už niekoľko mesiacov v exile, teda od úteku zo Španielska. Z tejto krajiny musel utiecť po vlaňajšom októbrovom neúspešnom pokuse svojej regionálnej vlády o vyhlásenie nezávislosti Katalánska od Španielska.

Zástupca prokurátora Ralph Döpper v meste Schleswig, ktoré sa nachádza 60 kilometrov južne od Neumünsteru, povedal, že nemecký súd pravdepodobne do pondelka rozhodne, či Puigdemont zostane do väzbe, až kým nebude známe, či ho vydajú do Španielska.

Španielsky Najvyšší súd v Madride rozhodol v piatok o opätovnom vydaní európskeho zatýkacieho rozkazu na Puigdemonta a piatich ďalších katalánskych politikov, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí.

Puigdemont navštívil v uplynulých dňoch Fínsko, kde sa zúčastnil na stretnutiach v parlamente a vystúpil na Helsinskej univerzite. Tamojšie orgány ho však nezatkli a mohol tak odcestovať naspäť do Belgicka. Podľa fínskeho poslanca a svojho spojenca Mikka Kärnäho opustil Fínsko ešte v piatok.

V prípade, že by sa Puigdemont vrátil do Španielska, hrozilo by mu 25-ročné väzenie za trestné činy, ktorých sa mal dopustiť svojím podielom na organizovaní vlaňajšieho referenda o osamostatnení Katalánska.