Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Členky Pussy Riot by z väzenia mohli podľa advokátky prepustiť aj dnes

Pussy Riot Foto: TASR/AP Photo

Členky Pussy Riot sa na slobodu dostanú na základe amnestie, ktorú parlamentu predložil Vladimir Putin a v stredu ju jednomyseľne odobrila Štátna duma.

Moskva 19. decembra (TASR) - Manžel väznenej členky ruskej punkovej skupiny Pussy Riot Pior Verzilov sa domnieva, že jeho manželka Nadežda Tolokonniková by sa na základe prezidentskej amnestie mohla dostať na slobodu už v priebehu tohto týždňa. Uviedol to v rozhovore pre agentúru Interfax.

Advokátka skupiny Irina Chrunovová je zasa presvedčená, že jej mandantky by mohli z väzenia prepustiť "teoreticky aj dnes" - závisí to od prípravy dokladov potrebných na prepustenie. V tomto zmysle sa vyjadrili nielen predstavitelia väzenskej správy v Krasnojarskom kraji, kde si trest odpykáva Tolokonnikovová, ale aj v Nižnom Novgorode, kam do výkonu trestu previezli ďalšiu odsúdenú členku skupiny Pussy Riot Mariu Aľochinovú.

Verzilov dodal, že v prípade jeho manželky majú úrady k dispozícii všetky doklady, vrátane rodného listu ich maloletého dieťaťa. Verzilov pre Interfax spresnil, že nadobudol pocit, že väzenská správa nemá v úmysle otáľať s prepúšťaním väzňov, na ktorých sa vzťahuje amnestia.

Obe mladé ženy vlani v auguste odsúdili na dva roky väzenia za výtržníctvo motivované náboženskou nenávisťou. Rozsudok súvisel s ich protestným vystúpením proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi v moskovskom Chráme Krista Spasiteľa. Vymerané tresty im mali vypršať koncom marca. Tretiu účastníčku protestu Jekaterinu Samucevičovú súd v odvolacom konaní oslobodil.

Členky Pussy Riot sa na slobodu dostanú na základe amnestie, ktorú parlamentu predložil Vladimir Putin a v stredu ju jednomyseľne odobrila Štátna duma. Amnestiu vyhlásili pri príležitosti 20. výročia prijatia ústavy Ruskej federácie.

Amnestia sa vzťahuje v prvom rade na tehotné ženy a matky malých detí, ženy staršie ako 55 rokov a mužov nad 60 rokov, invalidov, neplnoletých, príslušníkov ozbrojených síl, osoby, ktoré sa podieľali na odstraňovaní následkov havárie v černobyľskej elektrárni a na odsúdených s výškou trestu do päť rokov.

Vo všeobecnosti sa očakávalo, že amnestiu aj aktivistom ochranárskej organizácie Greenpeace, ktorých sa v polovici septembra pokúsili preniknúť na ťažobnú plošinu koncernu Gazprom v Pečorskom mori, aby protestovali proti ťažbe nerastných surovín v Arktíde. Amnestia sa bude týkať aj časti odsúdených účastníkov masových demonštrácií z decembra 2011 proti výsledkom parlamentných volieb, známych ako udalosti z Blatného námestia. Na slobodu sa však nedostanú veľkí Putinovi kritici - bloger a opozičný aktivista Alexej Navaľnyj, ani bývalý plynárenský magnát Michail Chodorkovskij.