Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Putin a Erdogan sa stretnú 28. septembra v Ankare

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a turecký prezident Recepa Tayyipa Erdogana, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Prezidenti sa budú v Ankare venovať bilaterálnym a regionálnym otázkam.

Moskva 25. septembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin pricestuje 28. septembra na pracovnú návštevu Turecka, kde bude rokovať s tamojším prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Na schôdzke sa obaja dohodli počas telefonického rozhovoru, informovala dnes agentúra TASS s odvolaním sa na tlačové oddelenie Kremľa.

Prezidenti sa budú v Ankare venovať bilaterálnym a regionálnym otázkam. V telefonickom rozhovore podrobne diskutovali o sýrskej otázke, a to aj na základe pozitívnych výsledkov šiesteho kola rokovaní o urovnaní konfliktu v Sýrii, ktoré sa konalo v kazašskej Astane 14. a 15. septembra.

Ako uviedli, je dôležité ďalej koordinovať úsilie v Sýrii, kde vytvorenie štyroch bezpečnostných zón "otvára cestu pre ukončenie občianskej vojny a politické riešenie krízy na základe zásad zvrchovanosti a územnej celistvosti krajiny".

Šieste kolo rokovaní o urovnaní konfliktu v Sýrii sa v Astane skončilo dosiahnutím dohody o vytvorení štyroch bezpečnostných zón v Sýrii. Zónami deeskalácie sa úplne alebo sčasti stali oblasti Východná Ghúta neďaleko Damasku a provincie Idlib, Homs, Lázikíja, Aleppo a Hamá, ale aj vybrané oblasti na juhu Sýrie. Dohoda dosiahnutá v Astane sa týka zón, na ktorých sa garantmi prímeria v Sýrii - Irán, Rusko a Turecko - dohodli už začiatkom mája na rokovaniach v Astane. Dohoda má platiť šesť mesiacov a bude automaticky predĺžená po súhlase trojice garantov prímeria. Všetky tri krajiny budú súčasne monitorovať dodržiavanie tohto prímeria a vyšlú do tejto zóny vyšlú svoje poriadkové sily.