Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Zahraničie

Putin a Erdogan spolu hovorili o izraelsko-palestínskom konflikte

Ruský prezident Vladimir Putin v utoork 10. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Boli vyjadrené hlboké obavy nad pokračujúcou eskaláciou násilia a katastrofickým nárastom v počte civilných obetí, dodal Kremeľ.

Moskva/Ankara 11. októbra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin v utorok vyjadril počas telefonátu so svojím tureckým náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoganom obavy nad nárastom počtu civilných obetí v Izraeli a v pásme Gazy. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Lídri počas spoločného telefonátu diskutovali predovšetkým o "prudko zhoršujúcej sa situácii v zóne izraelsko-palestínskeho konfliktu", uviedol vo vyhlásení Kremeľ.

"Boli vyjadrené hlboké obavy nad pokračujúcou eskaláciou násilia a katastrofickým nárastom v počte civilných obetí," dodal Kremeľ.

Putin a Erdogan pritom počas telefonátu znovu poukázali na potrebu okamžitého mieru a obnovenia rokovaní.

Kancelária tureckého prezidenta v samostatnom vyhlásení uviedla, že lídri počas telefonátu hovorili okrem iného o opatreniach, ktoré boli prijaté na predídenie eskalácie izraelsko-palestínskeho konfliktu.

Erdogan pritom uviedol, že je poľutovaniahodné, keď sa cieľom útokov stávajú civilné objekty, a uviedol, že Turecko takéto konanie nepodporuje.

Hamas, ktorý ovláda pásmo Gazy, spustil prekvapivý útok na Izrael v sobotu ráno. Izrael v reakcii podniká odvetné letecké útoky na Gazu.

Putin pritom v utorok označil konflikt za jasný príklad zlyhania politiky USA na Blízkom východe a za nevyhnutnosť označil vytvorenie nezávislého palestínskeho štátu.