Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Putin a Trump sa stretnú 16. júla v Prezidentskom paláci v Helsinkách

Donald Trump a Vladimir Putin, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Helsinský Prezidentský palác bol v septembri 1990 aj dejiskom summitu sovietskeho prezidenta Michaila Gorbačova a amerického prezidenta Georgea H.W. Busha.

Helsinki 6. júla (TASR) - Dejiskom blížiaceho sa stretnutia ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho amerického náprotivka Donalda Trumpa bude Prezidentský palác v centrálnej časti Helsínk. Informoval o tom vo štvrtok fínsky denník Helsingin Sanomat, z ktorého cituje agentúra TASS.

Prezidentský palác (Presidentinlinna), rozprestierajúci sa na ploche približne 3000 metrov štvorcových, bol v septembri 1990 aj dejiskom summitu sovietskeho prezidenta Michaila Gorbačova a amerického prezidenta Georgea H.W. Busha. Stretnutie súčasných lídrov sa uskutoční 16. júla.

Tlačové stredisko pre akreditovaných novinárov sa bude nachádzať v kongresovej hale Finlandia-talo, situovanej takisto v strede mesta, potvrdilo fínske ministerstvo zahraničných vecí. Tlačové stredisko bude otvorené pre reportérov už od rána 15. júla. Očakáva sa účasť zhruba 2000 novinárov.

Podľa vyhlásenia Kremľa budú prezidenti rokovať o mnohých vysoko komplikovaných záležitostiach vrátane situácie v Sýrii. Lídri sa možno na začiatku summitu v Helsinkách stretnú najprv medzi štyrmi očami, ak sa na tom predbežne obe strany dohodnú, spresnil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Aj júnové historické stretnutie Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una v hoteli Capella na singapurskom ostrove Sentosa sa konalo najprv medzi štyrmi očami len v prítomnosti tlmočníkov. Po necelej hodine umožnili vstúpiť do rokovacej miestnosti členom svojich delegácií.