Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Putin si chce otvoriť účet v banke, na ktorú USA uvalili sankcie

Vladimir Putin Foto: TASR/AP

Bližšie podrobnosti o diskusii o sankciách uvalených Západom na Moskvu Peskov neuviedol. Okrem témy sankcií sa rokovalo aj o situácii na Ukrajine a spolupráci s medzinárodnými organizáciami.

Moskva 21. marca (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin dnes v Moskve posúdil medzinárodné sankcie uvalené na Rusko kvôli kríze na Krymskom polostrove so stálymi členmi Rady bezpečnosti Ruskej federácie. Informoval o tom dnes hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Bližšie podrobnosti o diskusii o sankciách uvalených Západom na Moskvu Peskov neuviedol. Okrem témy sankcií sa rokovalo aj o situácii na Ukrajine a spolupráci s medzinárodnými organizáciami. Účastníci schôdzky detailne posúdili proces normalizácie života na Krymskom polostrove po tom, ako sa stal subjektom Ruskej federácie.

Putin na zasadnutí uviedol, že ďalšie odvetné kroky Ruska ako odpoveď na americké sankcie nie sú potrebné. Rovnako navrhol zdržať sa zavedenia vízovej povinnosti pre občanov Ukrajiny. Upozornil, že by tým najviac utrpeli radoví Ukrajinci, ktorí cestujú do Ruska za prácou.

Ruský prezident tým reagoval na druhé kolo sankcií uvalených na Rusko Európskou úniou a vládou USA, ktorých terčom sú dve desiatky ľudí z Putinovho najbližšieho okolia a banky, ktoré ich podporujú. Moskva v reakcii zakázala vstup do Ruska deviatim americkým úradníkom a zákonodarcom.

V súvislosti s ruskou bankou, ktorá je tiež terčom reštrikcií, Putin oznámil, že si tam mieni otvoriť účet. "Ak tomu dobre rozumiem, je to taká stredne veľká banka. Ja osobne som tam účet nemal, ale v pondelok to určite urobím," vyhlásil Putin podľa ruských agentúr.

Rovnako, ako zdôrazňujú ruské agentúry, s humorom Putin reagoval aj na uvalenie sankcií na jednotlivých ruských politikov - na zasadnutí bol prítomný aj predseda Štátnej dumy Sergej Naryškin, ktorého meno je na sankčnom zozname amerického ministerstva financií. "Od nich sa treba držať bokom, títo nás kompromitujú," upozornil Putin s úsmevom.

Ruská centrálna banka podporí banku Rossija, ktorú zasiahli sankcie

Ruská centrálna banka je pripravená podporiť banku Rossija, ktorú zasiahli americké sankcie. Dodala tiež, že opatrenia, ktoré prijali Spojené štáty, nebudú mať žiadny veľký vplyv na finančnú stabilitu ruskej banky. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Spojené štáty vo štvrtok (20.3.) uvalili sankcie na ďalších 20 ruských občanov a tiež na banku Rossija, ktorej majitelia sú blízkymi spojencami prezidenta Vladimira Putina.

"Ak to bude potrebné, prijmeme vhodné opatrenia na podporu úverového ústavu a ochranu záujmov jej klientov," uvádza sa vo vyhlásení centrálnej banky.

Jedným z dôsledkom amerických sankcií však je, že spoločnosti MasterCard a Visa prestali obsluhovať platobné karty banky Rossija. Vedenie banky však tvrdí, že bude aj napriek tomu plniť všetky svoje záväzky voči klientom. Rossija na svojej internetovej stráne uviedla, že ďalej funguje a jej prevádzka je stabilná. Klienti si stále môžu vyberať hotovosť z jej bankomatov.

"Vedenie banky prijme všetky potrebné právne opatrenia, aby ochránilo práva a legitímne záujmy banky a jej klientov," uvádza sa vo vyhlásení banky.

Podľa ministerstva obchodu USA sankcie zakazujú americkým firmám a jednotlivcom, aby uzatvárali obchody s bankou Rossija. Ruská banka má aktíva v hodnote zhruba 10 miliárd USD (7,27 miliardy eur) a početné väzby na banky v Európe a v USA.

"Banka Rossija je osobnou bankou vysokých predstaviteľov ruskej federácie. Medzi jej akcionármi sú aj ľudia z Putinovho najbližšieho okolia," uviedlo americké ministerstvo financií.

Putin na to dnes reagoval vyhlásením, že hoci nemal otvorený účet v banke Rossija, teraz si ho plánuje otvoriť.

Nemenovaný americký predstaviteľ pod podmienkou zachovania anonymity agentúre Bloomberg povedal, že klienti ruskej banky nebudú mať prístup k finančným službám v USA a budú mať problémy aj s uskutočnením transakcií v dolároch. Aj banka Rossija bude mať zmrazené dolárové transakcie.

Podľa údajov amerického ministerstva financií je Rossija 17. najväčšou bankou v Rusku. Banku v roku 1990 založili Jurij Kovaľčuk, Vladimir Jakunin a Andrej Fursenko, traja ľudia blízki Putinovi. Sú tiež na zozname osôb, na ktorých USA uvalili sankcie.

Banka Rossija má pod kontrolou aj jednu z najväčších poisťovní v Rusku - Sogaz Insurance Group a vlastní tiež podiel v mediálnej spoločnosti National Media Group, ktorej patria napríklad noviny Izvestija. Okrem toho Rossija spolu s ďalšími partnermi, vrátane miliardára Alexeja Mordašova, získala vlani 50-% podiel v prevádzkovateľovi bezdrôtovej siete Tele2.