Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Putin bol s niekoľkými africkými lídrami na námornej prehliadke

Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo), ruský minister obrany Sergej Šojgu (vpravo) a hlavný veliteľ ruského námorníctva Nikolaj Jevmenov sa účastnia na námornej prehliadke pri príležitosti Dňa námorníctva v Petrohrade v nedeľu 30. júla 2023. Foto: TASR/AP

Vojenská prehliadka sa konala v rámci osláv Dňa námorníctva. Ruské námorníctvo pritom zohráva dôležitú úlohu aj v bojoch na Ukrajine, kam ruské vojská vpadli vlani vo februári.

Petrohrad 30. júla (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu chválil ruské námorníctvo na prehliadke vojnových lodí v Petrohrade, kde ho sprevádzalo aj niekoľko afrických lídrov. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Vojenská prehliadka sa konala v rámci osláv Dňa námorníctva. Ruské námorníctvo pritom zohráva dôležitú úlohu aj v bojoch na Ukrajine, kam ruské vojská vpadli vlani vo februári. Ruská armáda totiž z lodí a ponoriek okrem iného odpaľuje pri útokoch na ukrajinské územie rakety.

Putin vo svojom príhovore nespomenul Ukrajinu, no chválil statočných členov posádok lodí a ponoriek. "V mene Ruska naši námorníci vynakladajú všetku svoju silu, preukazujú skutočné hrdinstvo a odvážne bojujú tak ako naši predkovia," povedal Putin.

"Rusko dnes sebavedomo implementuje dôležité prvky svojej národnej námornej politiky a neustále zväčšuje silu svojho námorníctva," dodal šéf Kremľa.

Zároveň oznámil, že ruská flotila sa len tento rok rozrastie o ďalších 30 vojenských lodí rôzneho typu, uvádza agentúry Reuters.

Súčasťou námornej prehliadky v Petrohrade bolo 45 lodí, člnov a ponoriek a 3000 príslušníkov ruského námorníctva, uviedol Kremeľ.

V Petrohrade sa pritom v uplynulých dňoch konal i Rusko-africký summit, na ktorom delegácie rokovali o dodávkach obilia a možných mierových rokovania o Ukrajine. Niekoľko lídrov a predstaviteľov afrických krajín vrátane Mali či Burkiny Faso sa v nedeľu zúčastnilo po boku Putina i na námornej prehliadke.

Okrem afrických lídrov Putina na podujatí sprevádzal i ruský minister obrany Sergej Šojgu a veliteľ ruského námorníctva admirál Nikolaj Jevmenov.